«Сочинський план». У Європарламенті назвали «інавгурацію» Лукашенка частиною домовленостей із Путіним

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
«Сочинський план». У Європарламенті назвали «інавгурацію» Лукашенка частиною домовленостей із Путіним

В'ячеслав Ратинський / УНІАН

У Європарламенті назвали «інавгурацію» самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка частиною домовленостей з президентом Росії Володимиром Путіним під час зустрічі в Сочі.

Про це заявив постійний доповідач Європарламенту щодо Білорусі Пятрас Ауштрявічюс в інтерв’ю Deutsche Welle.

«Я думаю, ми бачимо реалізацію «Сочинського плану». Те, про що домовилися, досі тримають у таємниці від нас. Тільки завдяки підтримці Путіна Лукашенко зважився піти на інавгурацію, хоча народ його відхилив і не вважає легітимним», — сказав він.

На думку Ауштрявічюса, після інавгурації будуть інші кроки з «Сочинського плану», про які громадськість поки не знає.

«Те, що ці дві людини вирішили і зараз реалізують, — не принесе нічого доброго ні Білорусі, ні Європі. Це поставить під загрозу існування Білорусі, стабільність в Європі і регіональну безпеку», — додав євродепутат.

Окрім цього Ауштрявічюс закликав ввести санкції проти влади Білорусі.

«Цей список санкцій повинен очолити неіснуючий президент Білорусі, який вступив на посаду», — наголосив він.

Своєю чергою голова делегації Європарламенту щодо відносин із Білоруссю Роберт Бедронь запевнив, що євродепутати будуть і надалі підтримувати Координаційну раду Білорусі та Світлану Тихановську.

«Переможець виборів і лідер, що користується справжньою підтримкою в суспільстві, не потребує таємного вступу на посаду президента. Це тільки показує, наскільки Лукашенко боїться. Для нас такі самопроголошені президентські повноваження є безглуздими», — заявив він.