Польща, Данія та Чехія теж відмовилися визнавати Лукашенка президентом Білорусі

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Польща, Данія та Чехія теж відмовилися визнавати Лукашенка президентом Білорусі

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Польща, Данія та Чехія не визнають самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка законним лідером країни.

Про це повідомили представники цих країн.

Глава МЗС Данії Йеппе Кофод зазначив, що Лукашенко підтвердив свою нелегітимність, влаштувавши таємну інавгурацію. «Білорусі потрібні вільні та справедливі вибори й демократично обраний президент. Сфальсифіковані вибори повинні вести Лукашенка не до президентського палацу, а до списку санкцій Євросоюзу», — додав Кофод.

Глава МЗС Чехії Томаш Петржичек заявив, що вибори в Білорусі були невільними, що позбавляє легітимності обрання Лукашенка. «Вибори в Білорусі не були ані вільними, ані справедливими. Таким чином, результат нелегітимний, тому і сьогоднішня інавгурація Олександра Лукашенка теж нелегітимна. Білоруське громадянське суспільство користується повною підтримкою Чеської Республіки. Білоруси заслуговують на свободу», — заявив Петржичек.

У Польщі заявили, що президент, обраний на недемократичних виборах, не може розглядатися як законний представник влади. «Міністерство закордонних справ бере до відома сьогоднішні події в Білорусі. Президент, обраний на недемократичних виборах, не може розглядатися як законний представник влади, незалежно від того, чи є складання присяги секретним або офіційним», — йдеться в заяві МЗС Польщі.

  • Олександр Лукашенко влаштував власну інавгурацію на посаду президента Білорусі 23 вересня у Палаці незалежності в Мінську. На церемонії він заявив, що вступає на посаду «з особливим почуттям гордості за білорусів». Уперше в історії країни про інавгурацію не повідомляли заздалегідь на офіційному рівні.
  • Німеччина, Литва, Естонія та Словаччина відмовилися визнавати легітимність влади Лукашенка.