Білорусь ніяк не пояснила огляд автомобіля українського посла. МЗС України попередило про наслідки

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Білорусь ніяк не пояснила огляд автомобіля українського посла. МЗС України попередило про наслідки

УНІАН

Білорусь не відповідала на ноту щодо обшуку автомобіля посла України в Мінську Ігоря Кизима.

Про це пише «Радіо Свобода».

«Після інциденту з обшуком автомобіля посла України в Республіці Білорусь українська сторона направила ноту до МЗС Білорусі з вимогою надати пояснення та кваліфікувати дії білоруських прикордонників, на яку наразі відповіді не отримано. Україна залишає за собою право у зв’язку з цим інцидентом діяти на основі взаємності», — повідомили виданню в МЗС.

  • 10 вересня на в’їзді до Білорусі автомобіль посла України Ігоря Кизима, який повертався до Мінська після відкликання для консультацій в МЗС України, всупереч нормам міжнародного права оглядали прикордонники. Також він заявив, що посольство України в Білорусі вже направило ​​відповідну ноту до білоруського МЗС.
  • Пізніше прикордонний комітет Білорусі оприлюднив відео перетину кордону в пункті пропуску «Нова Гута» послом України Ігорем Кизимом.
  • 3 вересня Лукашенко звинуватив Україну і сусідні країни, крім Росії, у втручанні у внутрішні справи країни. За його словами, протестами проти нього в Білорусі керують Україна, Польща, Литва і Чехія. За день до його заяви міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що українські націоналісти готують екстремістів для провокацій силових зіткнень у Білорусі. У МЗС України його слова назвали «плодом хворої фантазії».
  • Голова МЗС України Дмитро Кулеба заявив, що всі контакти на державному рівні між Україною і Білоруссю зараз припинені. У МЗС Білорусі відреагували на його заяву, наголосивши, що відповідальність за можливі наслідки призупинення відносин лежатиме на українській стороні.