Ізраїль, ОАЕ та Бахрейн підписали історичний мирний договір

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Ізраїль, ОАЕ та Бахрейн підписали історичний мирний договір

Премʼєр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу у Вашингтоні 15 вересня підписав із міністрами закордонних справ Обʼєднаних Арабських Еміратів і Бахрейну угоди про нормалізацію взаємин.

Церемонія відбулася в Білому домі у присутності президента США Дональда Трампа. Подію в прямому ефірі транслювали на сторінці у Periscope.

У рамках укладених домовленостей Ізраїль погодився зупинити реалізацію плану з анексії частини палестинських територій.

Зазначимо, угода про нормалізацію взаємин називається Авраамським договором — на честь біблійного Авраама.

Чому це важливо?

З часу проголошення незалежності у 1948 році Ізраїль перебуває у стані конфлікту з арабськими країнами, попри фактичне розташування в цьому регіоні. Ситуацію погіршує і боротьба з палестинцями, які є арабами, однак не мають власної держави та територій. Арабські країни вважають Ізраїль загарбником Палестини й агресором, який придушує права палестинців. Кілька разів у ХХ столітті Ізраїль навіть воював із низкою арабських країн.

Від початку 1990-х у зв’язку зі зміною геополітичної ситуації на Близькому Сході деякі арабські країни заговорили про необхідність нормалізації взаємин з Ізраїлем, зокрема і про встановлення дипломатичних стосунків. Сприяє цьому зближенню й політика Ірану, який прагне поширювати свій вплив на інші держави в регіоні. Тому араби готові співпрацювати з Ізраїлем у боротьбі проти Ірану та неофіційно вже відновлюють колаборацію в різних галузях. Офіційно лише дві країни Ліги арабських держав мають врегульовані взаємини з Ізраїлем — Йорданія та Єгипет.