«Чому ви мовчите?» Білоруська опозиціонерка та нобелівська лауреатка Алексієвич звернулася до російської інтелігенції

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
«Чому ви мовчите?» Білоруська опозиціонерка та нобелівська лауреатка Алексієвич звернулася до російської інтелігенції

Наша Ніва / Telegram

Учасниця Координаційної ради білоруської опозиції Світлана Алексієвич звернулася до російської інтелігенції з осудом їхнього мовчання щодо міліцейського насильства та репресій у Білорусі. Письменниця також повідомила про дивні дзвінки та зазначила, що відсьогодні є останньою представницею Президії КР, яка досі на свободі та не виїхала за кордон.

Звернення нобелівської лауреатки опублікував білоруський ПЕН-центр.

«Я хочу звернутися до російської інтелігенції, назвемо це так за старим звичаєм. Чому ви мовчите? Ми чуємо лише поодинокі голоси підтримки. Чому ви мовчите, коли бачите, як топчуть маленький гордий народ? Ми все ще ваші брати», — написала Алексієвич.

Письменниця зазначила, що повстання в Білорусі не обмежується діяльністю КР опозиції, і повстав весь народ, з яким відмовляється йти на діалог самопроголошений президент Олександр Лукашенко.

«Спочатку в нас викрали країну, викрадають найкращих з нас. Але замість вирваних з наших рядів прийдуть сотні інших… Ми не готували переворот. Ми хотіли не допустити розколу в нашій країні. Ми хотіли, щоб у суспільстві почався діалог», — підкреслила Алексієвич.

Письменниця та керівниця національної гілки ПЕН-клубу — міжнародного об’єднання літераторів, яке бореться за свободу слова та права людини — зазначила, що сьогодні затримали передостаннього члена Президії КР, який залишився у країні.

Залишилась тільки Алексієвич, якій зранку невідомі люди дзвонять на телефон і в двері, передає TUT.BY.

«Не залишилося жодного з моїх друзів-однодумців у Президії Координаційної ради. Всі або в тюрмі, або викинуті за кордон. Сьогодні взяли останнім Максима Знака», — сказала вона.

Як повідомляє Reuters, Максима Знака затримали сьогодні вранці у штабі екскандидата Віктора Бабарика. Він встиг повідомити КР опозиції, що всередину ввійшли люди в масках. Зазначається, що його затримали через підозру в порушенні національної безпеки.

Алексієвич також висловилась щодо тиску на незалежні ЗМІ в Білорусі та пояснила це тим, що влада прагне створити видимість тиші та відсутності будь-яких суспільних дискусій.

«Влада хотіла би створити «інформаційний вакуум», встановити велику безмовність замість демонстрацій та дебатів. Та ми не бажаємо повернення тиші диктатур», — сказала опозиціонерка в коментарі Meduza.

Вона також заявила, що не збирається виїжджати з Білорусі та продовжить протидіяти «терору проти власного народу», який влаштував Лукашенко.