Білоруські опозиціонери Кравцов і Родненков розповіли про те, як їх вивезли до України

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Білоруські опозиціонери Кравцов і Родненков розповіли про те, як їх вивезли до України

Білоруські опозиціонери, члени Координаційної ради Іван Кравцов і Антон Родненков, які приїхали до Києва, розповіли, що їх змусили виїхати з території Білорусі.

Про це вони заявили на пресконференції 8 вересня.

«Близько 11-ї години мене й Антона посадили в мікроавтобуси, ми заїхали в КДБ, там ми, судячи з усього, забрали Марію Колесникову. І ми вирушили в бік українського кордону, на пункт «Олександрівка», — розповів Кравцов.

За його словами, йому погрожували кримінальною статтею «Зловживання службовими повноваженнями».

Родненков розповів, що напередодні зранку невідомі люди біля будинку заштовхали його в мікроавтобус.

«Спочатку ми поїхали в одне відділення головного управління боротьби з організованою злочинністю і корупцією, там я провів близько 40 хвилин, я перебував у кабінеті якихось людей. Мені нічого не пояснювали, люди, в кабінеті яких я перебував, теж не знали, що я там роблю. Через 40 хвилин мені наділи наручники і чорний мішок на голову і відвезли в інше відділення ГУБОЗіКа, там я провів ще 4 години, знову ж жодних пояснень. Близько 14-ї години мене перемістили до Департаменту фінансових розслідувань Комітету державного контролю, зняли наручники і темний мішок з голови, тому настрій піднявся. Приїхав я туди близько 14:30 і до 21:30 нічого не відбувалося, я просто сидів у кабінеті, знову ж ніхто з присутніх не знав, яким є мій статус», — заявив він.

За словами білорусів, увечері силовики колоною з 4—6 автомобілів повезли їх до прикордонного пункту, причому всі їхали різними машинами. За кілометр від пункту пропуску опозиціонерів пересадили до інших авто, а зрештою посадили в автомобіль BMW, що належить Родненкову, до кордону в ньому їхав правоохоронець.

«Зʼявилася Марія Колесникова, її вели, це було досить шумно. Було видно, що її ведуть силою, що вона чинить опір. Її заштовхали на заднє сидіння і закрили. Вона кричала, що нікуди не поїде. Щойно вона побачила в машині свій паспорт, вона одразу взяла його та порвала на багато дрібних шматочків. Ці шматочки вона взяла, пожмакала та викинула у вікно невідомим молодим людям, які оточували машину. Після цього вона відкрила вікно машини, вийшла у нього і пішла в бік білоруського кордону. До неї підійшли люди в камуфляжі та забрали її в сріблястий мікроавтобус», — додав один з опозиціонерів.

Це суперечить версії самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка, яку він оприлюднив в інтерв’ю російським ЗМІ, що нібито соратники Колесникової «викинули її з авто на ходу».

Кравцов уточнив, що після цього силовики спробували затримати їх із Родненковим, щоби не дати їм поїхати без Колесникової.

«Я побачив, що з лісу поперек дороги починає виїжджати синій мікроавтобус. Ми зрозуміли, що ситуація складається неприємно, я натиснув на газ і ми елегантним маневром швидко, на всіх 320 кінських силах, поїхали від тих співробітників, які оточили автомобіль, і від того мікроавтобуса, який не встиг заблокувати дорогу. За нами утворилася погоня, вони сіли в машини і почали за нами їхати. Ми це бачили і максимально швидко наближалися до шлагбаума. Там нас зустріли дуже любʼязні співробітники прикордонних військ України», — зазначив він.

Також опозиціонери повідомили, що в автомобілі знайшли тести на коронавірус, медичну страховку, авіаквитки до Туреччини для чоловіків, а для Колесникової — до Відня і звідти до Мюнхена.

Окремо білоруси наголосили, що вʼїхали вони до України у звичайному порядку, жодного особливого статусу не мають і просити про політичний притулок не планують. Також Кравцов запевнив, що записав опубліковане раніше у ЗМІ відео під контролем силовиків — на їхнє прохання.

  • 7 вересня в центрі Мінська невідомі люди викрали і вивезли на мікроавтобусі одного з лідерів білоруської опозиції — Марію Колесникову.
  • Зранку 8 вересня представники Держприкордонкомітету Білорусі повідомили, що усі троє — Колесникова, Родненков і Кравцов — відбули до України. Згодом там уточнили, що Колесникову затримано.
  • У ДПСУ підкреслили, що Колесникова в пункти пропуску України для проходження прикордонного контролю не прибувала.
  • Заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко повідомив, що двох членів Координаційної ради білоруської опозиції «насильно видворили» з Білорусі до України. Колесникова ж кордон не перетинала, тому що вчинила «дії, які унеможливили це».