Тихановська виступила в ПАРЄ із закликом до міжнародного тиску на Лукашенка

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Тихановська виступила в ПАРЄ із закликом до міжнародного тиску на Лукашенка

Natalia Fedosenko / Contributor

Кандидатка у президенти Білорусі Світлана Тихановська, яка за даними незалежних опитувань перемогла на виборах з понад 80% голосів, виступила на Парламентській асамблеї Ради Європи, де закликала до міжнародного тиску на главу режиму Олександра Лукашенка.

Виступ транслював YouTube-канал «Настоящее время».

Тихановська говорила з ПАРЄ по відеозвʼязку та розповіла про незаконні затримання учасників білоруських протестів і членів Координаційної ради, яка прагне переговорів з самопроголошеним президентом для передачі влади.

«Моя нація, мій народ зараз потребує допомоги. Ми потребуємо міжнародного тиску на цей режим, на одну цю людину, яка чіпляється за владу. Нам потрібні санкції проти осіб, які видають і виконують злочинні накази, що порушують міжнародні норми та права людини», — сказала вона.

Тихановська також додала, що самопроголошений президент не має легітимності та не представляє Білорусь.

«Країни, що укладають з ним угоди, роблять це на свій страх і ризик, і не можуть очікувати, що громадяни Білорусі та їхні чесно обрані представники й уряд будуть і надалі підтримувати домовленості, досягнені з незаконним режимом», — підкреслила кандидатка.

Вона переконана, що така ситуація в Білорусі не буде тривалою, оскільки громадяни активно борються за свої ідеали — демократію, верховенство права і права людини. За її словами, режим Лукашенка насміхається над цими ідеалами.

«Я дуже сподіваюсь, що Білорусь — нова Білорусь — дуже скоро зможе зайняти своє законне місце в сонмі країн, які захищають права людини», — заявила вона.