«Грошовий мішок Лукашенка». The Times знайшли в одного з найбагатших білорусів квартири в елітних районах Лондона

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:

У власності родини «грошового мішка Лукашенка» знайшли квартири в Лондоні вартістю майже 18 мільйонів фунтів стерлінгів, придбані через мережу офшорних компаній. Майно бізнесмена Володимира Пефтієва у Великій Британії виявили після початку протестів у Білорусі.

Про це йдеться у розслідуванні The Times і Transparency International.

Родина Пефтієвих володіє у британській столиці 12 квартирами. Усі вони зареєстрованими на дружину та дочок бізнесмена, який часто виступав на телебаченні разом з самопроголошеним президентом Білорусі Олександром Лукашенком.

Майно купили після того, як Євросоюз ввів санкції проти білоруського багатія. Його родина під санкції не підпала, тож покупки були цілком законними.

За даними британських реєстрів нерухомості, дочки бізнесмена Анна Пефтієва та Ольга Ван Вуурен володіють трьома квартирами на суму £4 млн. Дві з них придбали через компанію, зареєстровану на Сейшелах, якою володіє їхня мати Ольга Пефтієва.

Ще дев’ять квартир у Лондоні родина Пефтієвих купила за £13.6 млн. Всі вони розташовані у фешенебельних районах Мерілебон, Кенсінгтон, Пімліко, Ноттінг Гілл та Паддінгтон.

«Британія не повинна бути гостинною до людей, які отримують зиск від корумпованих та репресивних режимів, але тих, хто має гроші, щоб інвестувати в нерухомість, вітають з відкритими обіймами», — прокоментувала результати розслідування голова британського відділення Transparency International Рейчел Девіс Тека.

Хто такий Пефтієв?

@nexta_live / Telegram

Після розпаду СРСР Пефтієв заволодів низкою білоруських компаній, зокрема «Белтехекспорт», що продавала зброю та військову техніку. Після виборів президента в 2011 році та репресіями, які за ними послідували, Євросоюз застосував до Пефтієва санкції та заборонив йому в’їзд і фінансові операції у країнах блоку.

Обмеження проти бізнесмена зняли через три роки, коли той виграв апеляцію.

За даними витоків з Держдепартаменту США, опублікованих на WikiLeaks, Пефтієв фігурував у документах американських посадовців як «грошовий мішок Лукашенка», а його родину охороняє КДБ Білорусі. За цією інформацією Пефтієв вважається другим багатшим білорусом зі статками в $900 млн.

Першим у списку олігархів йде сам Лукашенко зі статками в $11,4 млрд. Згідно з витоками, він передавав Пефтієву державну власність президентськими указами.