Тихановська виступила у Раді Безпеки ООН: закликала відправити спостережну місію до Білорусі і зупинити насильство

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Тихановська виступила у Раді Безпеки ООН: закликала відправити спостережну місію до Білорусі і зупинити насильство

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Опозиційна екскандидатка в президенти Білорусі Світлана Тихановська у п’ятницю, 4 вересня, виступила на засіданні Ради Безпеки ООН.

Вона звернулась до міжнародної спільноти через відеозвʼязок на слуханнях, ініційованих Естонією і організованих членами Ради Безпеки зі США і Великої Британії, а також Канади, Данії, Ісландії, Латвії, Литви, Польщі, Румунії та України.

«У моїй країні, Білорусі, неспокійно. Мирних демонстрантів незаконно затримують, бʼють і увʼязнюють. Самі протести почалися після цинічної та кричущої спроби з боку пана Лукашенка вкрасти голоси людей. Вимоги нації прості: негайне припинення насильства і погроз із боку режиму, негайне звільнення всіх політвʼязнів, а також вільні і чесні вибори», — наголосила вона.

За словами Тихановської, на шляху цих вимог стоїть лише одна перешкода — Лукашенко.

«Людина відчайдушно тримається за владу і відмовляється чути свій народ і своїх власних держпосадовців. Народ не може і не повинен бути заручником прагнення влади однієї людини. І він не буде. Білоруси прокинулися. Точка неповернення пройдена. Це проявляється зараз у щоденних демонстраціях сотень тисяч людей у всій Білорусі, попри міліцейську жорстокість і порушення білоруських законів і міжнародних норм. Це проявляється в страйках на найбільших у Білорусі заводах і державних компаніях, попри погрози і в деяких випадках незаконні звільнення. Це проявляється у всіх пластах нашого суспільства, і представники всіх політичних течій вимагають одного. Режим пана Лукашенка здебільшого збанкрутував, під питанням його законність, а також просто неприйнятний в очах нашого народу», — додала опозиціонерка.

У зв’язку з цим Тихановська закликала ООН негайно направити міжнародну наглядову місію до Білорусі, щоб задокументувати ситуацію на місці подій.

«Ми просимо ООН засудити використання надмірної сили білоруськими силовими структурами проти демонстрантів. Ми пропонуємо скликати позачергову сесію Ради з прав людини ООН для обговорення ситуації з правами людини в Білорусі. Ми вимагаємо дозволити вільний вʼїзд для спецдоповідача з ситуації в Білорусі. Ми вимагаємо негайного звільнення всіх затриманих політвʼязнів і десятків заарештованих лідерів громадянського суспільства. Ми вимагаємо покласти край залякуванню членів Координаційної ради», — заявила вона.

Окрім цього Тихановська закликала міжнародну спільноту використовувати всі механізми, щоб зупинити насильство, включаючи індивідуальні санкції для тих, хто здійснював порушення виборчого законодавства і злочини проти людяності.

  • У Білорусі з 9 серпня тривають протести проти переобрання президентом Олександра Лукашенка. Люди вимагають перевиборів, звільнення всіх політичних вʼязнів, покарання для силовиків і, найголовніше, відставки Лукашенка.
  • 18 серпня у штабі Тихановської сформували склад Координаційної ради, яка має займатися процесом передання влади.