Reuters: Євросоюз введе санкції проти трьох десятків білоруських високопосадовців. Лукашенка у списку поки немає

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Reuters: Євросоюз введе санкції проти трьох десятків білоруських високопосадовців. Лукашенка у списку поки немає

В'ячеслав Ратинський / УНІАН

Європейський Союз збирається ввести санкції проти 31 посадовця з Білорусі. У списку ті, хто несе відповідальність за фальсифікацію виборів, розгін протестів і побиття людей. Серед них є міністр внутрішніх справ Юрій Караєв, проте самопроголошеного президента Олександра Лукашенка немає.

Про це повідомляє Reuters.

Санкції введуть ближче до кінця вересня. За даними джерел видання в дипломатичних колах ЄС, про список білоруських чиновників домовилися не одразу. Їм заборонять в’їзд до країн блоку, також арештують їхні рахунки.

Імена ще можуть змінювати, санкційний список планують остаточно узгодити 21 вересня на черговій зустрічі міністрів закордонних справ країн ЄС. Свого погодження щодо санкцій поки не надали Греція та Кіпр.

Зараз у списку міністр внутрішніх справ Караєв та його заступники, члени виборчої комісії, представники органів нацбезпеки та правосуддя. Лукашенка до списку поки вносити не будуть — Німеччина, яка наразі головує в ЄС, хоче мати більше часу для діалогу.

ЄС побоюється вдаватися до жорстких дій проти білоруської влади, щоб не спровокувати військове втручання з боку Росії.

«Білорусь — найближчий союзник Росії з усіх колишніх радянських республік, і доля Лукашенка в руках Кремля, який має вирішити, чи підтримувати його, оскільки його авторитет згасає», — пише Reuters.