У Білорусі за добу затримали понад 600 осіб, зокрема 12-річну дитину

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
У Білорусі за добу затримали понад 600 осіб, зокрема 12-річну дитину

Дар'я Бурякіна / TUT.BY

У Білорусі в неділю, 6 вересня, під час Маршу єдності силовики затримали 633 осіб.

Про це повідомила речниця МВС Білорусі Ольга Чемоданова у своєму Telegram-каналі.

«Учора, 6 вересня, у різних населених пунктах республіки зафіксовано 42 протестні акції. Загальна кількість учасників становила близько 31 тис. осіб. За порушення законодавства про масові заходи в республіці затримані 633 людини», — написала вона.

За словами Чемоданової, до розгляду судом справ про адміністративні правопорушення 363 людини перебуватимуть у місцях утримання затриманих.

Представниця МВС Білорусі заявила, що протестувальники в Мінську виходили на проїжджу частину та блокували рух транспорту, а також розмальовували спецтранспорт і провокували конфлікти з міліцією.

«У Гродні радикально налаштовані «активісти», рухаючись з вулиці Радянської в бік проспекту Янки Купали, теж виходили на проїжджу частину і перешкоджали руху автомашин. На неодноразові законні вимоги припинити протиправні дії окремі учасники відповідали не тільки вигуками гасел: у бік співробітників летіли пластикові пляшки, палиці та каміння», — додала Чемоданова.

Водночас білоруське видання Tut.by зазначає, що правоохоронці затримали також 12-річного мінчанина Ярослава. Хлопець написав фарбою «3%» на асфальті на проспекті Переможців.

«Він побачив балончик із фарбою (там всі малювали) і намалював теж «3%» на асфальті. Нічого такого — цифра і два нулики. Він жодних ганебних вигуків і карикатур не малював», — розповіла його мати Юлія.

За словами жінки, самому хлопцю ходити на акції протесту не дозволяють, у неділю він мав бути разом із батьком, із яким планував зустрітися в ТРЦ Galleria Minsk, проте батько не прийшов на місце зустрічі. Тож Ярослав вирішив приєднатися до Маршу єдності сам. Разом із іншими учасниками підліток дійшов до місця, де стояла спецтехніка і чергували співробітники силових відомств. Про те, що син перебуває в Центральному РУВС, Юлія дізналася від співробітника міліції.

«Як я розумію, це [малювання на асфальті фарбою з балону] у них вже вважається правопорушенням, тобто хуліганством. Також у РУВС переглянули фото і відео на телефоні Ярослава та вилучили його «на експертизу», яка триватиме до 10 днів. У смартфоні були відео з інших акцій, де побував підліток», — додала жінка.

Правоохоронці також попередили її, що, найімовірніше, про те, що сталося, повідомлять до школи Ярослава, а потім буде ухвалюватися рішення щодо взяття його на облік у справах неповнолітніх.