В Офісі президента вперше відреагували на обстріли під час перемирʼя. Зеленський «вкрай стурбований», просить Росію вплинути на бойовиків

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Україна розцінює обстріли бойовиків на Донбасі в неділю, 6 вересня, через які загинув український військовий, як два окремі випадки й вимагає від Росії вплинути на провокативні дії незаконних збройних формувань.

Про це заявили в Офісі президента, повідомляє Укрінформ.

«Україна вивчила уважно обидва обстріли і розцінює їх як два окремі відмінні випадки, вчинені з провокаційною метою. Ми вимагаємо від Росії втрутитися у ситуацію та вплинути на провокаційну поведінку незаконних збройних формувань у Донецькій та Луганській областях з метою збереження режиму припинення вогню», — наголосили в ОП.

Також зазначається, що президент Володимир Зеленський провів спеціальну нараду щодо обстрілів терористичних організацій «ЛНР» і «ДНР».

«Президент вкрай стурбований провокаційними обстрілами та напруженням обстановки. Президент вкотре наголошує, що Україна не відступає від позиції досягнення миру і виконує усі домовленості, досягнуті 22 липня щодо режиму припинення вогню, що доведено СММ ОБСЄ. Однак, за потреби, українські військові захищатимуть суверенітет, територіальну цілісність та життя українських громадян, своєчасно та рішуче реагуючи на активність противника», — додали в ОП.

Окремо у Зеленського повідомили, що напередодні представники Тристоронньої контактної групи провели позачергове засідання щодо ситуації, що склалася.

«Також представники ТКГ збиратимуться і сьогодні», — запевнили в Офісі президента.

Тим часом представник пресцентру Міноборони України, полковник Дмитро Гуцуляк заявив, що від початку доби 7 вересня, станом на 12:30, на лінії бойового зіткнення зафіксовано одне порушення режиму тиші з боку бойовиків.

«Після 09:10 з напрямку від Крутої Балки окупанти здійснили декілька пострілів зі стрілецької зброї та один із РПГ в районі Кам’янки. Бойових втрат серед наших героїв-захисників немає», — заявив він.

  • Бойовики 6 вересня вперше за час перемир’я на Донбасі прицільно обстріляли українські позиції. Унаслідок обстрілу було поранено одного бійця ЗСУ, який розбирав постраждалий від пожежі бліндаж.
  • 22 липня під час засідання Тристоронньої контактної групи у форматі відеоконференції домовилися про повне та всеосяжне припинення вогню на лінії розмежування на Донбасі з 00:01 27 липня. За цей час від обстрілів не загинув жоден український військовий.
  • Тристороння контактна група з урегулювання ситуації на Донбасі (ТКГ) на засіданні 19 серпня погодила чотири нові ділянки розведення сил і 20 ділянок розмінування.
  • Ватажок бойовиків «ДНР» Денис Пушилін 5 вересня наказав атакувати українські позиції поблизу селища Шуми. Пушилін закликав українську сторону «з 08:00 7 вересня 2020 року забезпечити відсутність особового складу в зазначеному районі».