У НАБУ заявили, що рішення Вищої ради правосуддя щодо Вовка та інших суддів ОАСК може «свідчити про їхні зв’язки»

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
У НАБУ заявили, що рішення Вищої ради правосуддя щодо Вовка та інших суддів ОАСК може «свідчити про їхні зв’язки»

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

У Національному антикорупційному бюро заявили, що Вища рада правосуддя повернула клопотання про відсторонення деяких суддів Окружного адмінсуду Києва, «знехтувавши фактами слідства».

Про це йдеться в заяві відомства щодо рішення Вищої ради правосуддя (ВРП) за 1 вересня.

У НАБУ вважають, що аргументи, які використала ВРП, — «надумані» та можуть свідчити про наявність зв’язків із фігурантами «плівок Вовка».

У відомстві нагадали, що 17 липня детективи через відсутність суддів за місцем роботи і проживання повідомили про підозру за процедурою, передбаченою законодавством. «Судді, будучи поінформованими про наміри слідства, заздалегідь вжили заходів, аби унеможливити особисте отримання підозр. Тож, як того вимагає КПК у таких випадках, повідомлення про підозри вручили й адміністрації за місцем роботи, і направили рекомендованими відправленнями поштою за встановленими місцями реєстрації та проживання суддів», — пояснюють у НАБУ.

У НАБУ також наголошують, що надалі, попри численні повідомлення про виклики, судді ухилялися від особистого отримання повідомлень — продовжували відпустки та переховувалися. Лише після оголошення їх у розшук, судді з’явилися на робочих місцях, після чого їм особисто повторно вручили повідомлення про підозру.

«ВРП проігнорувала ці очевидні факти, заявивши про відсутність доказів належного вручення підозр чотирьом суддям ОАСК. При цьому, всупереч своїй же позиції, ВРП визнала належним вручення повідомлення про підозру одному із суддів, хоча він отримав таке повідомлення в аналогічний спосіб, як і інші судді ОАСК, які переховувалися від слідства», — зазначили в НАБУ.

Також у НАБУ заявили, що детективи виявили інформацію про можливий зв’язок між підозрюваними суддями ОАСК і членами ВРП, які розглядали клопотання про їхнє відсторонення.