У Зеленського відреагували на акцію під ОП через «плівки Вовка». Нагадали, що президент не має права оцінювати звинувачення проти суддів

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
У Зеленського відреагували на акцію під ОП через «плівки Вовка». Нагадали, що президент не має права оцінювати звинувачення проти суддів

Соколовська Інна / УНІАН

В Офісі президента відреагували на звинувачення активістів в ігноруванні Володимиром Зеленським скандалу із суддями Окружного адміністративного суду Києва. В ОП нагадали, що повноваження президента не дають йому права оцінювати рішення судів чи звинувачення проти суддів.

Про це йдеться в заяві Офісу президента.

«Навіть якщо розглядати повноваження президента в межах теоретичної концепції так званих прихованих повноважень, не виписаних до Конституції, все одно видається сумнівною вимога до президента надавати таку оцінку», — заявили в ОП.

Там також нагадали, що Конституція встановлює чіткий поділ влади на законодавчу, виконавчу та судову і те, що президент не може скасовувати дію презумпції невинуватості стосовно окремих осіб. Але глава держави, як і будь-який громадянин, «може поділитися своїми думками щодо певної резонансної інформації».

У Зеленського також сподіваються, що розслідування такої гучної справи «допоможе встановити всі реальні обставини».

«Хочемо звернути увагу на те, що чинні конституційні інструменти захисту незалежності суддів і поділу влади на законодавчу, виконавчу й судову значно обмежують можливості не тільки президента, але й Верховної Ради реалізовувати ті бажання щодо звільнення суддів і радикальної перебудови судової системи, які висловлює частина нашого суспільства», — додали у Зеленського.

Про що йдеться?

3 вересня біля Офісу президента активісти провели акцію-перформанс під назвою «Та послухай ти вже ті плівки» через ігнорування президентом Володимиром Зеленським скандалу із суддями Окружного адміністративного суду Києва.

Організатори акції нагадали президенту, що напередодні Вища рада правосуддя (ВРП) відмовилася відсторонити від роботи суддів ОАСК, яких Національне антикорупційне бюро підозрює в корупції, спробах захопити державну владу і у втручанні в роботу органів суддівського управління.