У Зеленського розповіли про долю Ситника після рішення КСУ. Його можуть звільнити указом президента

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
У Зеленського розповіли про долю Ситника після рішення КСУ. Його можуть звільнити указом президента

President Of Ukraine / Flickr

Представник президента у Конституційному суді Федір Веніславський вважає, що після рішення про неконституційність призначення директора НАБУ Артема Ситника його повноваження припинено. А замість нього їх може виконувати перший заступник.

Про це Веніславський заявив в інтерв’ю «Суспільному».

«Заблокована лише робота директора НАБУ, оскільки його повноваження припинено. Хто буде виконувати ці повноваження — питання відкрите. Швидше за все — його перший заступник. Робота НАБУ не зупинена і не заблокована. Всього-на-всього припинені повноваження голови НАБУ», — наголосив представник Зеленського.

Він підкреслює, що з юридичної точки зору Ситник більше не може виконувати повноваження голови НАБУ, оскільки указ про його призначення втратив чинність.

«Але як припинити трудові відносини з ним — дуже складне питання. Хто має зробити у його трудовій книжці запис про звільнення? На якій підставі? У законі про НАБУ є вичерпний перелік підстав для дострокового припинення повноважень голови, і таких підстав, як рішення КСУ, там немає. З іншого боку, є рішення суду, яке необхідно виконати», — каже Веніславський.

Він зазначив, що найперший варіант — президент має видати указ про звільнення голови НАБУ на підставі рішення суду. Але він не знає, чи піде президент таким шляхом, але іншого суб’єкта, який має право зараз звільняти Ситника, не бачить.

На запитання, чи потрібно Верховній раді вносити зміни до закону про НАБУ чи до Конституції, Веніславський припустив, що можливий і перший, і другий варіант. «Звичайно, для того, щоб забезпечити максимальний ступінь незалежності антикорупційного бюро, необхідно переглянути процедуру призначення його керівництва. Вона має бути поза межами повноважень виконавчої влади», — додав він.

  • 28 серпня Конституційний суд визнав неконституційним призначення у 2015 році Артема Ситника на посаду директора НАБУ. Цим тодішній президент Петро Порошенко перевищив свої повноваження, адже за Конституцією до його повноважень не належить призначення директора НАБУ.
  • Конституційний суд зазначив, що Нацбюро має ознаки виконавчої влади, а вищим органом у системі виконавчої влади є Кабінет міністрів.
  • НАБУ назвало рішення Конституційного суду щодо Ситника «політично вмотивованим».
  • Офіс президента заявив, що очікує від «виконувача обовʼязків голови НАБУ» ефективної роботи до обрання на конкурсі нового керівника бюро.