Офіс президента відреагував на рішення КСУ щодо Ситника. Очікують від «в. о. директора НАБУ» ефективної роботи до обрання нового

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

УНІАН

Офіс президента вперше прокоментував рішення Конституційного суду про неконституційність призначення директора НАБУ Артема Ситника. В ОП заявили, що очікують від «виконувача обовʼязків голови НАБУ» ефективної роботи до обрання на конкурсі нового керівника бюро.

Про це йдеться у заяві Офісу президента.

«У звʼязку з рішенням Конституційного суду та з колізією щодо можливої втрати повноважень директором бюро ми чекаємо від виконувача його обовʼязків ефективної реалізації антикорупційної політики в період до обрання на чесному та прозорому конкурсі нового керівника», — заявили в ОП.

У Зеленського звинуватили попередників у «необдуманій і спекулятивній» практиці кадрових призначень. «Судді констатували, що непродумана, поспішна, а часто —спекулятивна тодішня практика кадрових призначень, яка йшла урозріз з Конституцією, […] призвела до необхідності ухвалити конкретне правове рішення про неконституційність», — заявили в ОП.

У заяві також наголосили, що рішення КСУ про незаконність призначення Ситника — «цілковита компетенція» цього суду. У Зеленського також розуміють, що КС дає оцінку саме тодішнім рішенням щодо кадрових призначень, а не оцінку якості роботи самого органу. І додають, що факт неконституційності призначення директора не скасовує чинності самого НАБУ.

  • 28 серпня Конституційний суд визнав неконституційним призначення у 2015 році Артема Ситника на посаду директора НАБУ. Цим тодішній президент Петро Порошенко перевищив свої повноваження, адже за Конституцією до його повноважень не належить призначення директора НАБУ. Конституційний суд зазначив, що Нацбюро має ознаки виконавчої влади, а вищим органом у системі виконавчої влади є Кабінет міністрів.
  • Представник президента у Конституційному суді Федір Веніславський назвав очікуваним рішення суду.
  • НАБУ назвало рішення Конституційного суду щодо Ситника «політично вмотивованим».