НАБУ назвало рішення Конституційного суду щодо Ситника «політично вмотивованим»

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
НАБУ назвало рішення Конституційного суду щодо Ситника «політично вмотивованим»

Національне антикорупційне бюро назвало рішення Конституційного суду про неконституційність призначення директора НАБУ Артема Ситника політично вмотивованим.

Заяву опублікували у Facebook.

«Ухвалене в рекордно короткий термін, невдовзі після оприлюдення так званих «плівок ОАСК», на яких задокументовано розмови щодо «керованого правосуддя в Україні», у тому числі й стосовно ухвалення рішень Конституційним судом, це рішення є черговим кроком на шляху знищення інституційної незалежності Національного бюро», — зазначили у НАБУ.

У Нацбюро нагадали, що до цього КС позбавив НАБУ права через суд анулювати незаконні угоди державних підприємств та «фактично звільнив топпосадовців від кримінальної відповідальності за незаконне збагачення».

Представники НАБУ наголосили, що рішення Конституційного суду не передбачає автоматичного звільнення Артема Ситника.

  • 28 серпня Конституційний суд визнав неконституційним призначення у 2015 році Артема Ситника на посаду директора НАБУ. Цим тодішній президент Петро Порошенко перевищив свої повноваження, адже за Конституцією до його повноважень не належить призначення директора НАБУ.
  • Конституційний суд зазначив, що Нацбюро має ознаки виконавчої влади, а вищим органом у системі виконавчої влади є Кабінет міністрів.