«Якщо президент не має права призначати, то і не має звільняти». У НАБУ відреагували на рішення суду по Ситнику

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
«Якщо президент не має права призначати, то і не має звільняти». У НАБУ відреагували на рішення суду по Ситнику

The National Anti-Corruption Bureau of Ukraine Follow / Flickr

У Національному антикорупційному бюро України (НАБУ) прокоментували рішення Конституційного суду про неконституційність призначення директора відомства Артема Ситника. Там не вважають, що рішення суду означає припинення повноважень Ситника.

Про це заявив перший заступник директора НАБУ Гізо Углава у коментарі «РБК-Україна».

Углава наголосив, що для звільнення Ситника потрібен указ президента.

«Ситник — директор. Ми вважаємо, що рішення [КСУ] не має зворотньої сили. Щоб звільнити Артема Сергійовича, потрібно указ президента. Але якщо він не має права призначати, значить, і не має права звільняти», — прокоментував Углава.

В той же час, перший заступник голови комітету Ради з антикорупційної політики, народний депутат Ярослав Юрчишин наголосив, що звільнити главу НАБУ може тільки президент, а КСУ не має таких повноважень.

«Ситник цілком легітимний директор НАБУ до того моменту, поки указ про його відставку не буде підписаний президентом Зеленським. Конституційний суд не має повноважень його звільнити. Він може визнати, що певний акт відповідає Конституції чи ні й запропонувати якісь рішення, щоб цю помилку виправити», — сказав Юрчишин.

  • 28 серпня Конституційний суд визнав неконституційним призначення у 2015 році Артема Ситника на посаду директора НАБУ — цим президент перевищив свої повноваження. Суд зазначив, що НАБУ має ознаки органу виконавчої влади, а вищим органом у системі виконавчої влади є Кабінет Міністрів.
  • Представник президента у Конституційному суді Федір Веніславський назвав очікуваним рішення суду.