Глава МЗС Кулеба прокоментував заяву Путіна про причетність українських спецслужб до затриманих «вагнерівців»

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Глава МЗС Кулеба прокоментував заяву Путіна про причетність українських спецслужб до затриманих «вагнерівців»

Брессонова Ані / УНІАН

Президент Росії Володимир Путін намагається показати, що не він один намагається втрутитися у внутрішні справи Білорусі, говорячи про «причетність українських спецслужб» до появи найманців «ПВК Вагнера» під Мінськом.

Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба на брифінгу 28 серпня.

«Оскільки паралельно РФ активно комунікує про те, що вона надсилає своїх фахівців до Білорусі, що вони готові надсилати правоохоронців до Білорусі, безумовно, президенту Росії потрібно якось збалансувати свою непристойну поведінку щодо Білорусі та показати, що не він один намагається втручатися у внутрішні справи Білорусі», — сказав він.

Також Кулеба запевнив, що Україна жодним чином не планує втручатися у її внутрішні справи.

«Ми ніколи цього не робили і робити не будемо, але готові сприяти врегулюванню цієї ситуації», — додав міністр.

Окремо очільник українського МЗС назвав «неприпустимим будь-яке зовнішнє втручання в ситуацію в Білорусі».

«Передусім йдеться про втручання РФ і Організації Договору про колективну безпеку, де Росія відіграє провідну роль», — наголосив він.

  • Напередодні, 28 серпня, президент Росії Володимир Путін заявив, що поява найманців «ПВК Вагнера» в Білорусі була спільною спецоперацією українських і американських спецслужб. За його словами, російські прикордонники не хотіли їх випускати, але вони виїхали до Білорусі за підробленими документами.
  • 18 серпня журналісти Юрій Бутусов, Яніна Соколова і видання «Українська правда» писали про зрив спецоперації Служби безпеки та військової розвідки із затримання російських найманців з «ПВК Вагнера», яких зрештою затримали в Білорусі та видали Росії. Українські спецслужби начебто готували масштабну операцію з їх затримання, для чого виманили бойовиків у Білорусь. Однак, після того як силовики доповіли про ці плани Офісу президента, спецоперація провалилася.
  • У зриві операції, за інформацією журналістів, були винні голова Офісу президента Андрій Єрмак і президент Володимир Зеленський, який послухав Єрмака. Інформацію про причетність України згодом спростували в Офісі президента, особисто Андрій Єрмак, Служба зовнішньої розвідки та СБУ.