Тихановська дала першу пресконференцію після відʼїзду до Литви. Головні тези її виступу

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Тихановська дала першу пресконференцію після відʼїзду до Литви. Головні тези її виступу

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Білоруська опозиціонерка Світлана Тихановська, яка після президентських виборів виїхала до Литви, дала першу пресконференцію, яка тривала 15 хвилин.

На запитання, коли повернеться до Білорусі, відповіла: «Я повернуся туди обовʼязково, коли почуватимуся в безпеці».

Журналіст Deutche Welle запитав, чи не боїться Тихановська втручання Росії, у відповідь опозиціонерка закликала поважати суверенітет Білорусі. На уточнювальне запитання «Чи не боїться вона?» політик відповіла, що зараз бояться всі білоруси.

За словами Тихановської, наразі її головна мета — домогтися нових, чесних і відкритих виборів.

Окрім цього вона подякувала всім країнам, які підтримують Білорусь. Тихановська додала, що іноземні лідери не намагалися з нею звʼязатися.

Головна конкурентка Лукашенка також зазначила, що невідомо, скільки ще у країні будуть тривати протести, але «білоруси ніколи не зможуть забути і пробачити насильство».

Нагадаємо, що з 11 серпня Тихановська перебуває у Литві. 18 серпня у її штабі сформували склад Координаційної ради, яка буде займатися процесом передачі влади. Сама Тихановська виступатиме в раді гарантом передачі влади.

  • У Білорусі з 9 серпня тривають масові протести проти фальсифікацій на виборах. За даними ЦВК, Олександр Лукашенко набрав 80% голосів, а за даними спостерігачів, правозахисників і активістів — у Лукашенка не більше ніж 10% і перемогла на виборах Світлана Тихановська.
  • Через результати виборів у країні вже понад тиждень тривають страйки на заводах і підприємствах. В адміністрації Лукашенка оцінюють збитки від протестів у Білорусі в $500 млн.
  • 20 серпня платформа «Голос» оприлюднила звіт про вибори в Білорусі. Результати істотно відрізняються від офіційних — вибори сфальсифіковані.