Європейські лідери обдумують нові санкції проти керівництва Білорусі, проте підтримати опозицію не готові. Побоюються втручання Москви

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:

Лідери Євросоюзу проводять енергетичний саміт, на якому обговорюють ситуацію в Білорусі та обдумують введення нових санкцій проти її уряду. Наразі блок не готовий підтримати білоруську опозицію через фактор військового втручання Росії.

Як повідомляє Reuters, верховний представник Євросоюзу з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель заявив, що в самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка «немає демократичної легітимності».

За словами голови дипломатії Євросоюзу, блок має намір висловити «осуд і неприйняття» режиму Лукашенка.

Наразі Євросоюз проводить енергетичний саміт, на якому лідери блоку вже висловили незадоволення діями Лукашенка, проте підтримувати опозиційну кандидатку Світлану Тихановську, яка переконана, що перемогла на виборах президента, не поспішають.

«Насильство має зупинитися, а мирний та інклюзивний діалог має початися. Керівництво Білорусі має відображати волю народу», — цитує Reuters очільника саміту Шарля Мішеля.

В ході віртуального засідання лідери Євросоюзу дали зрозуміти, що не готові робити більш сміливі заяви на підтримку білоруської опозиції, оскільки побоюються втручання Москви.

«Білорусь — не Європа. Білорусь насправді сильно пов’язана з Росією, а більшість населення схиляється до близьких стосунків з Росією», — заявив єврокомісар з питань промисловості Тьєррі Бретон, який протиставив Білорусь прозахідним Грузії та Україні, що постраждали від свого вибору від російської агресії.

Як повідомляє «Інтерфакс», голова Європарламенту Давід Сассолі закликав терміново запровадити санкції проти керівництва Білорусі та наголосив на неприйнятності зовнішнього втручання в протести.

Він зазначив, що «майбутнє Білорусі може бути визначене лише її власними громадянами за допомогою нормального демократичного процесу, що гарантує їхні свободи», але є всі підстави «побоюватися ескалації репресій і військового втручання».

«Я думаю, ви всі згодні з тим, що наш обовʼязок — зробити все можливе, щоб зупинити це насильство і притягнути винних до відповідальності. Ми маємо чинити тиск через усі доступні канали, щоб увʼязнені, заарештовані з 9 серпня, були звільнені, реабілітовані та отримали компенсацію», — сказав Сассолі.

На переконання голови Європарламенту, блок має чітке завдання — «підтримати заклики народу Білорусі до якнайшвидшого проведення нових виборів і гарантувати, що акти насильства і катувань будуть розслідувані і покарані».