До Мінська з Москви літають військові спецборти Ту-134. Їх використовує вище керівництво Міноборони РФ

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

У Мінській області (Білорусь) двічі за 12 серпня приземлювалися спеціальні військові літаки Ту-134АК, які належать Повітряно-космічним силам Збройних сил Росії.

Про це повідомляє РБК.

Перший рейс Ту-134АК з бортовим номером RA-65690 вилетів у Білорусь вранці з військового аеропорту «Чкаловський» у Московській області, де базується авіаційна дивізія особливого призначення. Його сигнал зафіксували в районі населеного пункту Замок в Мінській області. Незабаром він повернувся до Москви.

Згодом з Москви в місто Жодіно під Мінськом вилетів лайнер Ту-134АК з бортовим номером RA-65992. Він поки перебуває в Білорусі.

Поки невідомо, з якою метою здійснювалися рейси. Деякі ЗМІ озвучили кілька версій, зокрема про перекидання військ (радників) і зброї та про вивезення в Росію нещодавно затриманих у Мінську найманців «ПВК Вагнера».

Ту-134АК є літаками з підвищеною комфортністю. Їх використовує вище керівництво Міноборони РФ. Вони мають засоби спецзвʼязку.

  • У Білорусі з 9 серпня тривають масові протести проти фальсифікацій на виборах. Люди вимагають перерахувати голоси і провести чесні вибори. За даними ЦВК, Олександр Лукашенко набрав 80% голосів, а за даними спостерігачів, правозахисників і активістів — у Лукашенка не більше 10% і перемогла на виборах Світлана Тихановська. Силовики застосовують проти людей надмірну силу і багатьох калічать. Затримано понад 3 тисячі осіб, є загиблі.
  • Понад 25 країн, зокрема Україна, вже засудили дії влади Білорусі по відношенню до протестувальників. Низка країн заявили, що вибори пройшли з явними порушеннями, а Євросоюз пригрозив санкціями. Росія визнала вибори та привітала Лукашенка з перемогою.