Хворих на коронавірус можна виявити тестом на нюх і смак. Нове дослідження говорить про особливості впливу вірусу на ці відчуття

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Хворих на коронавірус можна виявити тестом на нюх і смак. Нове дослідження говорить про особливості впливу вірусу на ці відчуття

Pikrepo

Втрата смаку та нюху вважається поширеним симптомом коронавірусної інфекції. Про це масово повідомляли пацієнти, які не були здатні відчувати парфуми чи розрізняти смак їжі. Хоча подібні симптоми спостерігаються й під час грипу та застуди, вони все ж не тотожні — нове дослідження говорить про фундаментальну різницю в природі цих симптомів і дає новий простий спосіб швидко розпізнати хворобу.

Про наукову роботу, яка підкреслює вплив коронавірусу на відчуття запаху та смаку через порушення діяльності мозку та нервової системи, розповідає Insider.

Дослідники з Медичної школи в Норвічі (Велика Британія) вважають, що втрата смаку та нюху внаслідок коронавірусу має неврологічну природу, і їхній висновок можна застосовувати для розрізнення хворих на різні вірусні інфекції.

34—98% хворих на коронавірус переживають втрату нюху, яку медики називають аносмією. Іноді цей симптом триває понад 30 днів, часом нюх пацієнтів взагалі не відновлюється.

Дослідники роздали тести на нюх і смак трьом групам людей — хворим на коронавірус, застудженим і здоровим. Результати порівняли з урахуванням віку та статі. Виявили, що у хворих на коронавірус втрата нюху набагато глибша, ніж у застуджених.

Смакові відчуття хворих на коронавірус теж виявилися більш пригніченими за аналогічний симптом у застуджених — вони просто не змогли розрізнити солодке й гірке.

Це пояснюють тим, що застуда закладає ніс та ускладнює дихальний процес, що в свою чергу ускладнює нюх. Але коронавірусна хвороба призводить до некоректної роботи мозку та нервової системи, оскільки закладеності носу зазвичай немає.

Висновки науковців підтверджують інші дослідження, що виявили тривалі неврологічні розлади внаслідок коронавірусу. Одне з досліджень говорить про збої у роботі нюхових нервових клітин внаслідок набряку, інше — про набряк мозку та делірій тощо.

«Ми бачимо, як COVID-19 впливає на мозок, чого ми не спостерігали з іншими вірусами», — сказав співавтор дослідження Майкл Занді.

Один з головних висновків роботи — можна розрізнити хворих на коронавірус та інші ГРВІ за допомогою нюхових і смакових тестів.

Хоча ці тести не заміняють повноцінну діагностику захворювань на кшталт ПЛР-тестів, до них можна вдатися за відсутності інших засобів або для швидкої оцінки стану пацієнтів — у домашніх умовах, аеропортах тощо.