Науковці пояснили, чому люди порушують антикоронавірусні заходи безпеки. Ключові фактори — індивідуалізм, оптимізм і недовіра

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:

Plastifikator x «Бабель»

Більшість країн світу запровадили карантин і соціальну дистанцію як основний захід боротьби з пандемією коронавірусу, що обмежило звичні свободи та створило нові соціальні норми. Проте всюди були люди, які не зважали на ці правила.

Reuters зібрали думки науковців стосовно того, що саме могло стати причиною ігнорування колективних заходів безпеки від смертельно небезпечної хвороби.

Ігнорування правил — не нове явище. Проте вчені, які досліджують поведінку людини, вважають, що це явище посилилось на тлі пандемії через низку культурних, демографічних та психологічних факторів.

Ключовий фактор того, що одні люди підкоряються правилам, а інші з них насміхаються — є протистояння індивідуалізму та колективізму.

На переконання професора психології Нью-Йоркського університету Джея Ван Бавела, співвідношення індивідуалізму та колективізму в культурі відрізняється від країни до країни.

«В деяких країнах є тенденція до індивідуалізму, який полягає у вираженні твого почуття ідентичності і того, хто ти є як індивід», — сказав він, додаючи, що люди з індивідуалістичних культур тяжіють до відмови від правил та ігнорування спроб органів охорони здоров’я змінити поведінку через повідомлення про ризики або закликів про суспільне благо.

У колективістських культурах люди більш схильні чинити так, як краще для групи, вважає експерт Інституту політики в Кінгз-коледжі Лондона Майкл Сандерс.

«Якщо ти, наприклад, говориш, що носіння масок допоможе захистити інших, люди з індивідуалістичних культур просто дбають про це менше», — підкреслив він.

Дослідники зазначають, що США та Велика Британія — яскраві представники індивідуалістичних культур, у той час як азійські культури більш схильні до колективізму.

Ще одним важливим компонентом культури, який впливає на поведінку під час пандемії, є довіра. У більш політично роз’єднаних суспільствах люди схильні довіряти порадам з інших таборів значно менше, і тяжіють до утворення груп «за» і «проти».

Оптимізм та страх також грають важливу роль — надлишок першого й другого можуть призвести до тяжких наслідків. Для прикладу, в разі пандемії оптимізм може змусити вас більше ризикувати, що може бути небезпечним, переконаний Ван Бавел.

Також науковці пояснюють, чому людям так важко дотримуватися соціальної дистанції. Основна думка полягає в тому, що ми суспільні тварини, і наші тіла та мізки призначені для тісної взаємодії.

«Пандемія в багатьох сенсах йде проти наших інстинктів про взаємодію. Люди переживають важкі часи, коли протистоять схильності до суспільної та групової взаємодії», — сказав Ван Бавел, пояснюючи локальні спалахи коронавірусу після відвідування барів, нічних клубів, церков, весіль та вечірок.

Науковці також переконані, що меншість порушників правил протикоронавірусної безпеки відіграє значущу роль у розповсюдженні хвороби.

«Проблема в тому, що під час масштабної колективної проблеми, подібної до тієї, з якою ми стикаємося зараз, якщо всі порушують правила потроху, це нічим не відрізняється від того, коли багато людей взагалі не дотримуються правил», — зазначив Сандерс.