Чи передається коронавірус через упаковку продуктів? Теоретично — так, але ризик дуже низький

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Чи передається коронавірус через упаковку продуктів? Теоретично — так, але ризик дуже низький

BSIP / Contributor

В той час як Нова Зеландія та Китай після чергових спалахів розслідують можливість передачі коронавірусу через заморожені продукти, Reuters представили підбірку фактів, які докладно розповідають, наскільки таке можливо.

Дослідження підтверджують, що коронавірус може залишитись на упаковці харчів протягом годин і навіть днів, залежно від матеріалів упаковки, температури та вологості. Зокрема, на пластику та папері інфекція може залишатися до 4—5 днів. Таку позицію відстоює Всесвітня організація охорони здоров’я.

Наразі немає доказів того, що люди можуть інфікуватися від їжі чи її упаковки, як вважають ВООЗ, Центр контролю та профілактики захворювань США та інші агенції з охорони здоров’я. Коронавірус не може розмножуватись на їжі — для цього йому потрібен живий носій.

Оскільки коронавірус не може розмножуватись на поверхні упаковки продуктів, він стає на кілька щаблів слабшим поза клітинами живого організму. Хвора людина може залишити на упаковці крапельки з вірусами, а здорова — підчепити їх звідти, якщо торкнеться поверхні, а потім свого обличчя, проте такі випадки надто рідкісні. Так вважає професор вірусології Цзінь Донь-Ян з Гонконгського університету.

Зараження від контакту із замороженим вірусом через імпортну їжу все ще не вважається основним шляхом інфікування і не є подією, яка має суттєво вплинути на політику щодо громадського здоров’я, вважає один із керівників Медичного центру імені Хаїма Шеби в Ізраїлі Еял Лешем.

«Кількість вірусних частинок, що виходять з рота чи носа, значно більша за кілька частинок, що лишаються на заморожених продуктах, коли хтось торкається і поширює їх. Серед усіх ризиків, я думаю, ці ризики — дуже низькі», — сказав відставний професор клінічної вірусології Християнського медичного коледжу в Індії Джейкоб Джон.

Таким чином, на думку експертів у галузі охорони здоров’я та вірусології, ризики поширення коронавірусу через продукти можуть бути надзвичайно рідкісним винятком. В усіх інцидентах, коли коронавірус виявили в замороженій їжі або на упаковці, кількість інфікованих була незначною. Проте недооцінювати коронавірус не варто — людство все ще не має вичерпних знань про його природу.

  • Раніше стало відомо, що уряд Нової Зеландії розслідує можливість передачі коронавірусу через морські вантажні перевезення після нового спалаху, що призвів до відновлення карантину.
  • У червні Китай призупинив поставки лосося з Європи і закликав жителів поки не вживати імпортні морепродукти після нового сплеску коронавірусу в Пекіні. Нові випадки інфікування повʼязують із продуктовим ринком, де нібито виявили вірус на обробній дошці для риби. Однак немає доказів, що він був саме в рибі.