У Новій Зеландії підозрюють, що новий спалах коронавірусу спричинений передачею інфекції через імпортну заморожену їжу

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
У Новій Зеландії підозрюють, що новий спалах коронавірусу спричинений передачею інфекції через імпортну заморожену їжу

Bernard Spragg. NZ / Flickr

Уряд Нової Зеландії розслідує можливість передачі коронавірусу через морські вантажні перевезення після нового спалаху, який призвів до відновлення карантину. Після ста днів без передачі інфекції всередині країни на коронавірус захворів чоловік, який працював у крамниці імпортних заморожених продуктів.

Про це повідомляє Reuters.

Разом із працівником крамниці захворіла й уся його родина з Окленду — всього чотири особи. Цього випадку було достатньо для того, щоб прем’єр-міністр Джасінда Ардерн відновила обмеження на пересування в найбільшому місті країни та подорожі між регіонами.

Новий спалах спантеличив Міністерство охорони здоров’я, що впевнено заявляє про відсутність локальної передачі коронавірусу протягом 102 днів і про те, що інфікована родина не подорожувала за межі країни.

Наразі розслідування зосереджено на можливості передачі інфекції через вантажні перевезення. На переконання міністра охорони здоров’я Ешлі Блумфілда, коронавірус міг бути завезений в заморожених продуктах.

Зокрема про таку можливість заявили в Китаї, коли виявили інфекцію в обгортці заморожених морепродуктів у місті Яньтай, що прибули з порту міста Далянь, де нещодавно зафіксували новий спалах. Країну походження заражених продуктів наразі не розголошують.

Всесвітня організація охорони здоров’я стверджує, що досі немає підтверджених випадків передачі коронавірусу через їжу або її упаковку, проте згадує дослідження, яке встановило можливість виживання інфекції на пластиковій поверхні протягом 72 годин.