Мітинги за і проти Лукашенка, третій загиблий та Координаційна рада. Головне про протести в Білорусі 18 серпня

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Мітинги за і проти Лукашенка, третій загиблий та Координаційна рада. Головне про протести в Білорусі 18 серпня

tut.by

У Білорусі десятий день тривають протести проти результатів виборів президента. Згідно з даними Центрвиборчкому, самопроголошений президент Олександр Лукашенко набрав понад 80% голосів, його головний опонент Світлана Тихановська — 10%. Безліч жителів Білорусі не згодні з цими цифрами і беруть участь у масових акціях протесту, які вилилися у протистояння з силовиками та загальнонаціональний страйк. Головні події протестів в Білорусі 18 серпня — в матеріалі «Бабеля».

Мітинги за і проти Лукашенка

По всій країні тривають мітинги проти Лукашенка. У вівторок близько 10 тисяч людей зібралися на площі Незалежності в Мінську. Вони скандували «Ми прийшли безкоштовно», «Щодня!», «Трибунал!», «До кінця!» Також акції пройшли в Гродно, Бресті, Дзержинську, Гомелі, Орші та інших містах.

Попри це у вівторок в низці міст пройшли провладні мітинги. На підтримку Лукашенка акції відбулися Гомелі, Гродно та Могильові. За даними білоруських ЗМІ, в кожному з них брали участь від 5 до 10 тисяч осіб. Учасники скандували «За Бацьку», «Бацька, Батьківщина, Білорусь». Також повідомляється, що деякі працівники організацій зізнавалися в тому, що їх змушували їхати на ці мітинги і погрожували звільненням за відмову.

Страйки на підприємствах

У вівторок страйки продовжилися на заводах МАЗ і Білоруськалій, де видобуток руди припинено. Страйкарі вимагали передати їхні вимоги гендиректору. Також до страйків приєдналися співробітники Белтелерадіокомпанії. До будівлі БТ підходили люди, щоб підтримати страйкарів.

Також білоруські ЗМІ повідомляли про страйк на Білоруському радіо і заводі «Атлант», де працівників залякують звільненнями у разі початку страйку. Крім того, як пише «Радыё Свабода», на МТЗ керівництво також пригрозило звільненнями у разі страйку. Ті, хто вирішує страйкувати, підписують заяви на тижневу відпустку своїм коштом. Крім цього повідомлялося про страйки на цукрових заводах у Жабинці та Городії.

Третій загиблий за час протестів

МВС Білорусі повідомило про третього офіційно визнаного загиблого за час протестів. За даними правоохоронців, жертвою став молодий чоловік, на якого 16 серпня в Мінську наїхав автомобіль. Видання «Єврорадіо» зʼясувало, що загиблий — 19-річний Артем Порука. Його родичі не знають, чи брав він участь у масових акціях того дня. При цьому вони не вірять у версію смерті, яку виклала міліція.

Також у вівторок стало відомо про смерть члена виборчкому, який відмовився підписати протокол з результатами голосування. У Немані знайшли мертвим директора музею з Вовковиська Костянтина Шишмакова. Разом із ще одним членом комісії він відмовився підписати підсумковий протокол голосування. Увечері 15 серпня Шишмаков подзвонив дружині і повідомив, що звільняється з музею. Після цього він зник. Однак, як стверджують місцеві ЗМІ, швидше за все причиною смерті Шишмакова є суїцид.

Етапування чоловіка Тихановської

Чоловіка Світлани Тихановської — відомого блогера Сергія Тихановського — перевели зі слідчого ізолятора № 1 Мінська в СІЗО міста Жодино. Прихильники його дружини планували прийти до будівлі СІЗО в Мінську, щоб привітати Тихановського з 42-річчям і саме це вважають причиною переведення.

Перше засідання Координаційної ради та висловлювання Лукашенка

У вівторок відбулося перше засідання Координаційної ради з передачі влади. Його створили на базі штабу Тихановської. Під час засідання стало відомо, що до складу ради увійдуть 70 осіб, завтра вони оберуть президію ради. Далі робота продовжиться в рамках експертних груп за різними напрямками. Рішення ухвалюватимуть простою більшістю. Також в раді зазначили, що Тихановська буде гарантом передачі влади.

Сам же Лукашенко назвав створення Координаційної ради «спробою захоплення влади» і попередив членів ради про «адекватні, але законні заходи, щоб остудити гарячі голови».

Крім цього, Лукашенко провів нараду з членами Ради нацбезпеки, де розкритикував неіснуючу програму опозиції. Серед іншого, за словами Лукашенка, вона начебто передбачає заборону російської мови і російських телеканалів, вступ Білорусі в НАТО, вихід із Союзного договору, а також створення Білоруської автокефальної церкви.

Розмова Лукашенка і Путіна

Самопроголошений президент Білорусі втретє за останні чотири дні провів телефонну розмову зі своїм російським колегою. За даними білоруського державного агентства БелТА, Путін розповів Лукашенку про переговори з канцлером Німеччини Ангелою Меркель і президентом Франції Емманюелем Макроном з приводу політичної ситуації в Білорусі.