Лукашенко розкритикував неіснуючу програму опозиції — про «заборону російської мови» і членство в НАТО

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Лукашенко розкритикував неіснуючу програму опозиції — про «заборону російської мови» і членство в НАТО

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко на нараді з членами Ради нацбезпеки розкритикував неіснуючу програму опозиції. Його заяви наводить державне агентство Белта.

Зокрема, Лукашенко говорив про:

  • Заборону в Білорусі російських телеканалів, але мають транслювати канали України, Литви та Польщі.;
  • Заборону російської мови й кримінальну відповідальність за образу білоруської.
  • Членство в ЄС і НАТО: «Ніхто нікого там не чекає. Їх [українців], а нас тим більш. Ми просто цим самим знищимо свою країну».
  • Вихід Білорусі з Союзної держави — конфедеративного союзу з Росією, мета якого — створити єдиний економічний, військовий, митний, валютний та культурний простір. «Опозиція пропонує вихід з усіх утворень, де домінує Росія».
  • Прикордонний і митний контроль на кордоні з Росією. «Тобто встановлюється білорусько-російський кордон з усіма наслідками». Зазначимо, що наразі прикордонних пунктів контролю на російсько-білоруському кордоні практично немає — кордон існує формально, але на практиці його можна легко перетнути без митних перевірок.
  • Заборона продавати російським компаніям обʼєкти білоруської інфраструктури. «Постає питання, а яким можна? Природно, що західним».
  • Вихід Білорусі з Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ).
  • Відновлення Білоруської автокефальної православної церкви на противагу Білоруському екзархату Московського патріархату.

Зазначимо, що 18 серпня Координаційна рада провела першу пресконференцію, де оголосила цілі роботи — проведення нових президентських виборів і мирна передача влади. У відповідь на заяви Лукашенка в Раді заявили, що ніякої іншої політичної програми або програми реформ у них немає.

«Наша Ніва» у Telegram-каналі повідомляє, що член Координаційної ради Марія Колеснікова теж прокоментувала ці заяви Лукашенка: «Я хочу уточнити, що зараз будуть маніпуляції з боку президента, що ми намагаємось погіршити відносини з Росією. Ми націлені на прагматичну роботу і партнерство з усіма країнами».

  • 18 серпня у штабі опозиційної кандидатки у президенти Білорусі Світлани Тихановської сформували склад Координаційної ради, яка займатиметься процесом передачі влади. У роботі ради зможуть взяти участь всі охочі, у рамках різних робочих і експертних груп.