Два склади та президія. Координаційна рада з передачі влади в Білорусі оприлюднила принципи своєї роботи

Автори:
Олег Панфілович, Костя Войтенко
Дата:
Два склади та президія. Координаційна рада з передачі влади в Білорусі оприлюднила принципи своєї роботи

У Мінську відбулося перше засідання Координаційної ради з передачі влади.

Під час засідання юрист Максим Знак кілька разів повторив, що метою ради не є захоплення влади. Також він перерахував основні положення регламенту ради та розповів, як він діятиме.

Зокрема, 19 серпня відбудеться засідання, на якому оберуть президію. Після цього рада продовжить роботу в рамках експертних груп за різними напрямками. «Президія на демократичних засадах простою більшістю ухвалює рішення для вираження думок і для підготовки документів, якщо в цьому буде необхідність», — сказав Знак.

Також він повідомив, що до складу президії входитимуть сім членів. До складу Координаційної ради — 70 осіб. Всі вони повинні бути громадянами Білорусі та фізично перебувати в країні. Також допускається можливість переобрання складу президії і її керівника.

Так само, як повідомив Знак, крім основного складу координаційної ради, який буде обирати президію, буде ще розширений — до нього увійдуть всі, хто подав заявку. Голова ради, або будь-хто інший не має права робити заяви від імені Координаційної ради.

Юрист додав, що поки немає ніяких чітких і формальних правил роботи Координаційної ради.

Довірена особа кандидата в президенти Світлани Тихановської Світлана Ковалькова повідомила, що сама Тихановська виступатиме в раді гарантом передачі влади.

  • У Білорусі з 9 серпня тривають масові протести проти фальсифікацій на виборах. Люди вимагають перерахувати голоси і провести чесні вибори. За даними ЦВК, Олександр Лукашенко набрав 80% голосів, а за даними спостерігачів, правозахисників і активістів — у Лукашенка не більше 10% і перемогла на виборах Світлана Тихановська. Вона була змушена виїхати з країни до Литви.
  • 14 серпня Тихановська після оголошення остаточних результатів виборів ініціювала створення Координаційної ради для забезпечення передачі влади. 18 серпня рада була створена.