Журналісти держтелерадіокомпанії Білорусі висунули політичні вимоги. Страйк триватиме, доки не скасують цензуру

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Журналісти держтелерадіокомпанії Білорусі висунули політичні вимоги. Страйк триватиме, доки не скасують цензуру

АТН / YouTube

Співробітники державної телерадіокомпанії Білорусі оголосили страйк з політичними вимогами. Близько пів тисячі журналістів підписалися під вимогами про невизнання виборів та скасування цензури.

Про це повідомляє РБК.

Співробітники Белтелерадіокомпанії (БТРК) вимагають визнати результати виборів недійсними, відправити у відставку Центрвиборчком і провести нові вибори. Також журналісти закликали не допускати насильства щодо мирних людей, звільнити політв’язнів та скасувати цензуру в національних ЗМІ.

За повідомленням «Радыё Свабода», журналісти зібрали близько 600 підписів за проведення страйку. Пропуски деяких співробітників втратили чинність, і вони не можуть потрапити до будівлі БТРК.

Журналісти держтелерадіокомпанії зібралися біля будівлі та закликали начальство вийти до них. Спочатку керівництво БТРК в особі Івана Ейсмонта виступило з позицією «або працюйте, або звільняйтеся» та відмовилось від переговорів.

Пізніше один із співробітників БТРК повідомив, що керівництво все ж готове піти на зустріч страйкарям — зокрема, скасують цензуру. Журналістам дозволять знімати в ізоляторі «Окрестіно», який через катування затриманих протестувальники охарактеризували як новий «Освенцім».

Тим часом представниця штабу кандидатки Тихановської Марія Колеснікова виступила перед журналістами «Загальнонаціонального телебачення» і «Столичного телебачення», які також оголосили страйк.

«Повірте, говорити правду не складно — особливо коли ми знаємо, що нас більшість. І ми вас підтримуємо — ви наші герої. Всі, хто зараз тут, ви герої! Продовжуйте опиратися цьому насильству», — цитує її виступ «Медиазона».