У «Слузі народу» з’явилась позиція щодо Білорусі. Вимагають не визнавати президентство Лукашенка та запровадити санкції

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
У «Слузі народу» з’явилась позиція щодо Білорусі. Вимагають не визнавати президентство Лукашенка та запровадити санкції

Синиця Олександр / УНІАН

У лавах правлячої партії «Слуга народу» з’явилась нова позиція по ситуації у Білорусі, де вже тиждень тривають протести проти фальсифікації виборів, а правоохоронці жорстко затримують і катують людей. Депутати вимагають підтримати протестувальників та запровадити санкції проти самопроголошеного президента Олександра Лукашенка і його найближчого оточення.

Заяву опублікував депутат Богдан Яременко.

«Ми, народні депутати України, члени парламентської фракції політичної партії «Слуга народу», заявляємо про свою повну підтримку прагнення народу Білорусі жити у вільній демократичній правовій державі, мати для цього чесні та прозорі вибори, а також захищати свої права та свободи засобами мирного ненасильницького протесту», — йдеться в депутатському повідомленні.

Законотворці з партії в кількості 13 осіб висловили солідарність з рішенням Європейського Союзу щодо невизнання результатів виборів і засудили насильство, затримання, викрадення та катування білорусів і українців, які перебувають у Білорусі.

«Хочемо застерегти представників білоруської влади — війна з власним народом ніколи не буває переможною. Правити й вести свою країну до процвітання не можна, якщо цей шлях змочений кровʼю незгодних. Також заявляємо, що у боротьбі за свої права білоруси можуть розраховувати на нашу повну симпатію, розуміння та підтримку», — заявляють депутати.

Група закликала українську владу якнайшвидше визначити принципову позицію щодо подій навколо президентських виборів у Білорусі, перенести з країни діяльність Тристоронньої контактної групи з питань Донбасу, розпочати розслідування щодо посібництва тероризму та зупинити всі форми політичного діалогу з цією державою на найвищому рівні.

Також від Камбіну депутати вимагають не допустити експорту до Білорусі зброї та інших засобів, які можна використати для порушень прав людини, запровадити персональні санкції проти самопроголошеного президента, членів уряду, членів ЦВК та інших посадовців, причетних до фальсифікацій президентських виборів та масових репресій.

Крім цього, група пропонує запровадити допомогу для постраждалих внаслідок порушень прав людини режимом Лукашенка, включно з наданням політичного притулку і допомоги на лікування, і узгодити з ЄС обмеження та стримування проти Білорусі.