ЗМІ показали відео загибелі протестувальника в Білорусі — у нього в руках не було вибухового пристрою

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
ЗМІ показали відео загибелі протестувальника в Білорусі — у нього в руках не було вибухового пристрою

Скриншот

Білоруське Euroradio опублікувало відео моменту загибелі у Мінську першого та поки єдиного офіційного загиблого протестувальника 34-річного Олександра Тарайковського. У Міністерстві внутрішніх справ стверджували, що він намагався кинути вибуховий пристрій у бік правоохоронців і пристрій вибухнув у нього в руці. Але на відео видно, що у його руках нема жодного вибухового пристрою.

Euroradio опублікувало відео у своєму Telegram, вказавши, що його надіслали до редакції.

На відео видно, що Тарайковський йде у сторону силовиків із піднятими руками. На кадрах зафіксовано, що він нічого не кидає. Потім зупиняється та опускає руки. А через кілька секунд, як видно вже з іншого ролика, падає.

Також 15 серпня на сайті Associated Press опублікували фотографію з протестів, на якій видно, що навпроти силовиків стоїть чоловік, на його білій футболці — велика червона пляма.

Раніше дружина загиблого розповіла, що у лікарському свідоцтві про смерть чоловіка вказано, що основна причина смерті — відкрита рана грудної клітини, а помер він від масивної втрати крові.

Напередодні організація Conflict Intelligence Team (CIT), яка займається дослідженням військових конфліктів, спростувала офіційну версію загибелі Тарайковського. У її розслідуванні йдеться, що протестувальника вбили спецпризначенці.

Розслідувачі покадрово переглянули відео, яке публікували в день смерті Тарайковського — на ньому не видно вибухового пристрою, зате видно спалах від пострілу з боку шеренги силовиків, після якого протестувальник упав.