«Силовики відновили традиції НКВС». Білоруський дипломат пояснив причини масових репресій у країні відродженням сталінізму

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:

Посол Білорусі в Словаччині Ігор Лещеня підтримав протестувальників та засудив жорстокі масові репресії з боку правоохоронних органів, що почалися після громадських виступів у містах країни як протест проти фальсифікацій на виборах президента. За словами дипломата, Білорусь узяла курс на сталінізм, а силовики відновили репресивні традиції НКВС СРСР 30-х років.

Виступ білоруського дипломата опублікував Telegram-канал «ЧП Беларусь».

Лещеня, який працював у дипломатичних установах ще з часів СРСР, заявив, що шокований побиттям та катуванням своїх співвітчизників, і зазначив, що для цього насправді були передумови — 15 років тому керівництво держави «відкрило лінію Сталіна».

«І справа не лише в пам’яті про подвиг радянського народу. Не менш важливою причиною було ім’я Сталіна. Потім у нас з’явився міністр внутрішніх справ, якому форма офіцера НКВС нагадувала не про м’ясорубку 37-го року, а про День перемоги. І ось тепер сотні моїх співвітчизників на собі відчули, що низка правоохоронців у повній мірі відновила традиції НКВС», — сказав Лещеня.

За словами дипломата, силовики вважають, що Білорусі загрожує втручання ззовні, і розглядають Міністерство закордонних справ як один зі своїх підрозділів.

«Я щиро сподіваюся, що майбутнє моєї Білорусі базуватиметься на врахуванні думки всіх прошарків суспільства і представників різноманітних політичних партій. Білоруси вистраждали це», — підкреслив він.

Лещеня також розповів, що на фотографіях закатованих силовиками громадян упізнав однокласника своєї дочки, який «ніколи не був баламутом».

Дипломат у 1991 році працював у посольстві СРСР в Єгипті, а після розпаду держави продовжував представляти в цій країні Росію. У 1994 році він перейшов на службу до Міністерства закордонних справ Білорусі. З 2002 Лещеня працював помічником президента Лукашенка з питань зовнішньої політики і торгівлі, а у 2006—2012 роках був послом у Ізраїлі.

З 2016 року Лещеня працює надзвичайним і уповноваженим послом Білорусі в Словаччині.