Офіс президента України попросив Білорусь звільнити українців Рєуцького і Васильєва

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Офіс президента України попросив Білорусь звільнити українців Рєуцького і Васильєва

Ратинський В'ячеслав / УНІАН

Голова Офісу президента України Андрій Єрмак попросив Білорусь звільнити затриманих правозахисників і журналістів Костянтина Рєуцького та Євгена Васильєва, яким загрожує до 8 років ув’язнення за нібито участь у заворушеннях. За словами Єрмака, українці не порушували законів.

Про це повідомляє сайт президента України.

На переконання голови ОП, затримані українці не порушували законів Білорусі, не брали участі в акціях протесту та не мали при собі заборонених предметів.

«Правозахисники відвідували Білорусь виключно, щоб отримати достовірну інформацію про те, що там відбувається, і щоб коментувати останні події в Мінську для українських засобів масової інформації. Свобода слова і свобода вільного пересування — базові демократичні принципи, які поважаються в усьому світі. Їх порушення неприпустиме», — цитує Єрмака сайт президента.

Голова ОП також додав, що Україна і Білорусь — «набагато більше, ніж просто сусіди» і завжди були «добрими друзями та партнерами».

  • У Мінську під час масових акцій протесту затримали двох громадян України — волонтерів благодійної організації «Восток SOS» Костянтина Реуцького та Євгена Васильєва.
  • Міністерство закордонних справ України вимагає відпустити затриманих у Білорусі українських громадян Костянтина Рєуцького, Євгена Васильєва, а також Оксану Альошину. За словами міністра, консул об’їжджає всі місця, де можуть перебувати українці, щоби встановити «хоча б якісь дані».
  • У Білорусі з 9 серпня тривають масові протести проти фальсифікацій на виборах. Люди вимагають перерахувати голоси і провести чесні вибори. За даними ЦВК, Олександр Лукашенко набрав 80% голосів, а за даними спостерігачів, правозахисників і активістів — у Лукашенка не більше 10% і перемогла на виборах Світлана Тихановська. Силовики застосовують проти людей надмірну силу і багатьох калічать. Станом на 13 серпня затримано майже 7 тисяч осіб. За даними МВС Білорусі, під час протестів загинув один чоловік, однак правозахисники повідомляють про щонайменше трьох загиблих.
  • Дії влади Білорусі вже засудили США, Канада, Данія, Естонія, Фінляндія, Ісландія, Латвія, Литва, Норвегія, Швеція, Польща, Велика Британія, Україна та інші країни. Росія офіційно привітала Лукашенка з перемогою. Євросоюз 11 серпня вже пригрозив санкціями.
  • 12 серпня Лукашенко через протести скликав засідання Ради безпеки. У країні загальнонаціональний страйк. Люди по всій Білорусі почали блокувати дороги.