МЗС України вимагає негайно звільнити трьох затриманих у Білорусі українців. Їхнє місцеперебування досі невідоме

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
МЗС України вимагає негайно звільнити трьох затриманих у Білорусі українців. Їхнє місцеперебування досі невідоме

tut.by

Міністерство закордонних справ України вимагає відпустити затриманих під час акцій протесту в Мінську українських громадян — волонтерів благодійної організації «Восток SOS» Костянтина Рєуцького та Євгена Васильєва, а також Оксану Альошину.

Про це заявив глава МЗС Дмитро Кулеба на брифінгу 13 серпня.

«Сьогодні вранці український консул відвідав два найбільші центри тимчасового утримання осіб у Мінську, але жодної інформації про можливе перебування там згаданих громадян України отримати не вдалося. Офіційні органи Білорусі не інформують нас про місцеперебування наших громадян», — наголосив Кулеба.

За словами міністра, консул об’їжджає всі місця, де можуть перебувати українці, щоби встановити «хоча б якісь дані».

Окрім цього МЗС повідомило, що у Бресті до консульства України звернулись родичі українця, який 11 серпня не повернувся додому з роботи. Консульство встановило, що 11 серпня його затримали в Бресті (як протестувальника) і він перебуває зараз у місцевому СІЗО.

Про кого саме йдеться — невідомо.

Наразі посольство України в Білорусі надіслало до білоруського МЗС дві ноти із запитом надати інформацію про усіх українців, які були затримані правоохоронцями з 9 до 12 серпня.

«А також надати інформацію про причини затримання та місця утримання Костянтина Реуцького, Євгена Васильєва та третьої громадянки Оксани Альошиної, яку затримали вчора [12 серпня]», — додав Кулеба.

Окремо міністр закордонних справ заявив, що Україна вимагає негайної зустрічі консула з цими затриманими особами, а також негайного та безумовного звільнення з метою повернення їх до України.

«Ми дуже жорстко будемо захищати права та інтереси українських громадян у Білорусі, і щодо цього ні в кого не повинно бути жодних ілюзій», — резюмував він.