Затриманим у Мінську українським волонтерам інкримінують участь у «масових заворушеннях». Їм загрожує до 8 років ув’язнення

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Затриманих у Білорусі українських волонтерів Костянтина Реуцького та Євгена Васильєва з організації «Восток SOS» підозрюють в участі в «масових заворушеннях».

Про це білоруському «Радіо Свобода» розповіла правозахисниця Тетяна Рав’яка.

Вона розповіла, що в рамках справи проти Костянтина Реуцького та Євгена Васильєва в її квартири відбулися обшуки. Саме там зупинилися обидва українці. Їм загрожує від 3 до 8 років позбавлення волі.

«Вони приїхали до Білорусі лише сьогодні, пили каву, пішли гуляти та були затримані. Вони не могли і не брали участі в жодних заворушеннях», — сказала вона.

За її словами, правоохоронці забрали комп’ютер Реуцького та український паспорт Васильєва. Також правозахисниця повідомила, що українці перебувають в одному СІЗО.

  • У Мінську під час масових акцій протесту затримали двох громадян України — волонтерів благодійної організації «Восток SOS» Костянтина Реуцького та Євгена Васильєва.
  • У Білорусі з 9 серпня тривають масові протести проти фальсифікацій на виборах. Люди вимагають перерахувати голоси і провести чесні вибори. За даними ЦВК, Олександр Лукашенко набрав 80% голосів, а за даними спостерігачів, правозахисників і активістів — у Лукашенка не більше 10% і перемогла на виборах Світлана Тихановська. Силовики застосовують проти людей надмірну силу і багатьох калічать. Затримано понад 3 тисячі осіб. За даними МВС Білорусі, під час протестів загинув один чоловік, однак правозахисники повідомляють про щонайменше трьох загиблих.
  • Дії влади Білорусі вже засудили США, Канада, Данія, Естонія, Фінляндія, Ісландія, Латвія, Литва, Норвегія, Швеція, Польща, Велика Британія, Україна та інші країни. Росія офіційно привітала Лукашенка з перемогою. Євросоюз 11 серпня вже пригрозив санкціями.
  • 12 серпня Лукашенко через протести скликав засідання Ради безпеки. У країні загальнонаціональний страйк. Люди по всій Білорусі почали блокувати дороги.