«Єдиний легітимний президент — Тихановська». Опозиціонерка Цепкало звернулася до світових лідерів і білоруських силовиків

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
«Єдиний легітимний президент — Тихановська». Опозиціонерка Цепкало звернулася до світових лідерів і білоруських силовиків

Veronica Tsepkalo / Facebook

Дружина екскандидата у президенти Білорусі Валерія Цепкала Вероніка звернулася до головної суперниці Олександра Лукашенка — Світлани Тихановської.

«Єдиний легітимний в країні президенти — це ти, Світлана Тихановська. Я знаю, якими мерзенними і брудними способами влада чинила тиск на нас. Вони використовували дітей, чоловіків, рідних і близьких, щоб зняти з дистанції або дискредитувати в очах громадськості», — заявила Цепкало.

Вона додала, що влада не розуміє, що народ вже бореться не тільки за Тихановську, але й за своє майбутнє, майбутнє своїх дітей, а також проти фальсифікацій, знущань, принижень і образ з боку влади.

«Лукашенко показав свої сині пальці, що вчепилися у трон і забруднені кровʼю білоруського народу. Його не зупиняють ані жінки, ані підлітки. Карателі використовують кийки, кулі, газ, вода, вдаються до грубої сили, побиття мирного беззбройного населення. Білоруси борються за своє базове право — вільні та чесні вибори», — підкреслила Цепкало.

Дружина екскандидата також звернулася до силовиків. «Кого ви захищаєте? Нелегітимного Лукашенка, який віддає вам усні накази? Ваше життя і свобода того варті? Як ви будете спати ночами? Як ви будете дивитися в очі вашим дітям і онукам? Як ви будете з цим далі жити?» — сказала вона.

Також Цепкало звернулася до світової спільноти із проханням допомогти зупинити кровопролиття в Білорусі. «Визнайте Світлану як єдиного законно обраного президента. Допоможіть звільнити політвʼязнів, допоможіть провести вільні та демократичні вибори. Будь ласка, допоможіть білоруському народу», — резюмувала вона.

  • У Білорусі після оголошення попередніх офіційних результатів виборів президента, згідно з якими перемогу вже вшосте здобув Олександр Лукашенко, кілька днів тривають масштабні протести.
  • Уранці 11 серпня глава Міністерства закордонних справ Литви Лінас Лінкявічус повідомив, що Тихановська перебуває у Литві. Соратниця кандидатки у президенти сказала виданню Kyky.org, що на Тихановську могли тиснути силовики, адже вона провела кілька годин «наодинці з двома представниками силових структур».
  • Сама Тихановська у своєму відеозверненні заявила, що була змушена покинути країну в обмін на звільнення очільниці свого штабу. Через кілька годин зʼявилося відео, на якому Тихановська, читаючи з папірця, закликає людей не виходити на площі та не чинити опір міліції.