Екскандидат Цепкало заявив про тиск на Тихановську. Опозиція вимагатиме визнати її президентом

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Незареєстрований опозиційний кандидат в президенти Білорусі Валерій Цепкало заявив, що на кандидата у президенти Світлану Тихановську тиснули через її чоловіка.

«Світлану випустили. Але у них є інструмент тиску на неї у вигляді чоловіка, який сидить у вʼязниці... На неї чинили тиск», — сказав Цепкало РИА-Новости.

Соратниця Тихановської Марія Колеснікова сказала виданню Kyky.org, що на Тихановську могли тиснути силовики. За її словами, Тихановська провела кілька годин «наодинці з двома представниками силових структур».

Цепкало також зазначив, що опозиція вимагатиме від міжнародного співтовариства визнати Тихановську президентом Білорусі й амністувати всіх політичних вʼязнів.

  • 10 серпня Тихановська прийшла до ЦВК разом із адвокатом для подання скарги. Вона перебувала в окремому кабінеті протягом трьох годин, після чого у штабі кандидатки заявили, що її утримують силою.
  • Згодом Тихановська самостійно залишила ЦВК через запасний вихід і повідомила своїй команді, що з нею все добре і вона «прийняла рішення».
  • У КДБ Білорусі повідомили, що на екскандидатку готували замах, але його попередили.
  • 11 липня стало відомо, що Тихановську вивезли до Литви. У своєму відеозверненні вона заявила, що була змушена залишити країну в обмін на звільнення начальниці свого штабу. Через кілька годин зʼявилося відео, на якому Тихановська, читаючи з папірця, закликає людей не виходити на площі та не чинити опір міліції.