НАБУ викликає суддів Окружного адмінсуду на допити. Серед них — голова суду Вовк

Автор:
Катя Мещерякова
Дата:
НАБУ викликає суддів Окружного адмінсуду на допити. Серед них — голова суду Вовк

Пресслужба Окружного адміністративного суду Києва

Національне антикорупційне бюро викликає девʼятьох підозрюваних у провадженні щодо керівництва Окружного адмінсуду міста Києва.

Повістки опубліковані на сайті НАБУ.

У рамках кримінального провадження на допити викликають декількох працівників Окружного адмінсуду, зокрема:

  • голову установи Павла Вовка — на 3 та 6 серпня;
  • його заступника Євгена Аблова — на 3, 20 та 25 серпня;
  • суддю-спікера Богдана Саніна — на 3 та 19 серпня;
  • суддю Олексія Огурцова — на 3 серпня;
  • громадянина Сергія Остапця — на 3 серпня;
  • заступника голови Володимира Келеберду — на 3 та 6 серпня;
  • суддю Ігоря Погрібніченка — на 3 та 6 серпня;
  • громадянина Миколу Сіроша — на 3 серпня;
  • суддю Ігоря Качура — на 3, 4 та 7 серпня.

Що цьому передувало?

17 липня НАБУ представило запис розмов Вовка і суддів ОАСК. Того ж дня працівники НАБУ провели обшуки в суді, після чого Вовку і його заступнику Євгену Аблову повідомили про підозру. Крім них, підозру отримали ще 5 суддів цього суду і голова Державної судової адміністрації Зеновій Холоднюк. Усіх їх підозрюють у «створенні злочинної організації та захопленні влади».

Вовк після цього заявив, що НАБУ не повідомило йому про підозру, а сам він перебуває у відпустці. Громадські організації вимагали ліквідувати Окружний адміністративний суд, а сам Вовк заявив, що іноземні агенти хочуть позбавити Україну суверенітету за допомогою НАБУ.

21 липня НАБУ оприлюднило нові записи телефонних розмов Вовка з головою Державної судової адміністрації Зеновієм Холоднюком.

Після цього судді Окружного адміністративного суду Києва звернулися до президента Володимира Зеленського. Вони заявили про тиск і вважають, що «сили, які фінансуються з-за кордону» хочуть призначити іноземців керувати українськими судами.

22 липня в Окружному адмінсуді Києва заявили, що не можуть передати вісьмом своїм суддям виклики на допит у НАБУ, оскільки вони перебувають у відпустках. 23 липня Вища рада правосуддя (ВРП) стала на захист Окружного адмінсуду Києва і його голови Павла Вовка, звинувативши НАБУ в інформаційній атаці.