У Північній Кореї зафіксували перший випадок коронавірусу. Влада запевняє, що хворий прибув з Півдня

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
У Північній Кореї зафіксували перший випадок коронавірусу. Влада запевняє, що хворий прибув з Півдня

Steve Barker / Unsplash

Влада Північної Кореї, яка нещодавна заявляла про перемогу над пандемією, виявила перший випадок коронавірусної хвороби в країні. Інфіковану людину знайшли в місті Кесонг, що на кордоні з Південною Кореєю.

Про це повідомляє північнокорейське державне агентство KCNA.

Згідно з офіційною позицією Пхеньяна, хворобу до країни завіз перебіжчик, який три роки тому втік з КНДР до Республіки Корея, і днями повернувся назад. Зазначають, що 19 липня хворий потайки перетнув кордон і таким чином оминув епідемічний контроль.

Після того як у колишнього втікача виявили коронавірус, його помістили на ізоляцію та почали відстежувати всі контакти, які він мав протягом п’яти днів перебування на батьківщині.

Починаючи з 24 липня, в місті діє надзвичайний стан — Кесонг повністю ізольований від решти країни, також ізольовані один від одного його окремі райони.

Раніше влада Північної Кореї заперечувала наявність хворих на коронавірус серед своїх громадян і заявляла про широке проведення тестів, проте перевірити це не було можливості.

Як зазначає Investing, подія може бути для КНДР визначною, оскільки ця закрита тоталітарна країна вперше може попросити гуманітарної допомоги для боротьби з пандемією.

При цьому офіційна версія про ввезення коронавірусу з Півдня може означати, що Пхеньян може спробувати отримати від цього політичний зиск.

«Північна Корея перебуває в настільки жахливій ситуації, що навіть не може вчасно закінчити будівництво центральної лікарні в Пхеньяні. Перекладаючи провину на «імпортований випадок» з Південної Кореї, Північ може використовувати це як спосіб відкритого прийняття допомоги з півдня», — прокоментував ситуацію представник Корейського інституту національного обʼєднання Чо Хань-Бум.

Наразі Південна Корея перевіряє можливість незаконного перетину кордону зі свого боку.