Пожежі в Луганській області: вогонь у Новоайдарському районі загасили, ОДА доручили попереджати спалахи

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Лісова пожежа в Новоайдарському районі Луганської області загасили, відкритих вогнищ немає. Уряд доручив облдержадміністраціям попереджати лісові пожежі в літній період та хоче максимально швидко виплатити допомогу постраждалим від вогню.

Про це повідомляє Урядовий портал за підсумками засідання Комісії з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій (ТЕБ та НС) на чолі з премʼєр-міністром Денисом Шмигалем.

Голова обласної військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай розповів, що зараз у гасінні пожежі задіяні більше тисячі осіб, а в лісах забезпечено цілодобове чергування. За його словами, найбільше постраждало село Смолянинове — там знищені 24 будинки та 59 постраждали.

На місці почала працювати комісія, яка фіксує всі зруйновані та пошкоджені будинки, а також кількість постраждалих людей. Це робиться для того, щоб підрахувати суми збитків і виплат.

Премʼєр просить якомога швидше виділити гроші постраждалим і передати до Кабміну список, кому потрібна фінансова допомога. Шмигаль заявив, що постраждалі від пожеж отримають суми аналогічні тим, що отримали постраждалі під час повені в західних областях України.

«За повністю втрачений будинок — 300 тисяч грн. 50 тисяч на капітальний ремонт в частково зруйнованих будинках, 20 тисяч — відшкодування втрат. Також допомогу отримають родини загиблих при пожежах», — сказав він.

Щодо попередження спалахів, ОДА та відповідним органам доручили встановити цілодобовий моніторинг в природних екосистемах, облаштувати навколо населених пунктів протипожежні смуги, створити і оновити протипожежні водойми, а також прибрати суху рослинність біля будинків.