Пожежі на Луганщині: прокуратура відкрила провадження. А військові показали масштаби поширення вогню із безпілотника

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
Пожежі на Луганщині: прокуратура відкрила провадження. А військові показали масштаби поширення вогню із безпілотника

Офіс генерального прокурора

Офіс генерального прокурора відкрив провадження через масштабні пожежі в Луганській області за ч.2 ст.270 КК України —порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки, що спричинило загибель людей, майнову шкоду в особливо великому розмірі або інші тяжкі наслідки.

Про це пише пресслужба ОГП.

«Слідством встановлено, що пожежа розпочалася 6 липня 2020 року на території Борівського та Охтирського лісництв, її локалізовано наступного дня. Проте через поривчастий вітер та спекотну погоду нові осередки займання розповсюдилися до житлового сектору с. Смолянинове та дачного кооперативу «Вовче озеро» Новоайдарського району», — йдеться у повідомленні.

Там підкреслили, що наразі розглядають кілька версій пожежі:

  • умисний підпал, у тому числі з метою вчинення диверсії, теракту або приховування незаконних порубок лісу;
  • необережне поводження з вогнем;
  • загоряння внаслідок підриву боєприпасів;
  • самозагоряння лісу.

У поліції ж розповіли, що люди загинули переважно від того, що задихнулись димом. Наразі підтверджено смерті 5 людей.

«Перший — громадянин в селищі Смолянинове, 57-го р.н., двоє осіб задихнулись на трасі до Смолянинового, 53-г та 55-го р.н., сьогодні о 07:00 в лікарні Новоайдарській помер громадянин, який отримав 70% термічне ураження тіла, близько 11:10 була інформація, що у селищі Вовче, де був дачний кооператив, наш громадянин намагався з зони пожежі виїхати на своєму автомобілі, не доїхав, почав задихатись, виліз з автомобілю, і наступила смерть», — розповів очільник Нацполіції Ігор Клименко.

Водночас військові 93-ї ОМБр Холодний Яр опублікували відео із безпілотника, на якому видно масштаби пожеж. Вони також розповіли, що залучили інженерну машину розгородження, щоб зупинити поширення вогню і створити захисну смугу.

  • Лісова пожежа в Луганській області розпочалася 6 липня. Вона охопила площу близько 50 гектарів, але вже 7 липня її локалізували. Через сильний вітер і високу температуру вогонь знову поширився — почали горіти села. Пожежа знищила багато будинків. Осередки пожежі — поблизу сіл Смолянинове, Капітанове і Воронове.
  • У штабі ООС заявили, що до гасіння залучили військових, техніку та безпілотники. Голова Луганської військово-цивільної адміністрації до цього заявив, що бойовики «ЛНР» не дають авіації ДСНС гасити пожежу. О 12:00 8 липня міністр Арсен Аваков заявив про дозвіл на залучення авіації.
  • За останніми даними, загинули від 5 до 7 людей, але жертв може бути більше. Госпіталізовано 27 потерпілих.
  • Поліція розглядає три версії пожежі — погодні умови, необережне поводження з вогнем та навмисний підпал.