Рада Нацбанку відмовилася призначити Чурія заступником глави НБУ на новий термін. Це могла бути одна з причин відставки Смолія

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Рада Нацбанку відмовилася призначити Чурія заступником глави НБУ на новий термін. Це могла бути одна з причин відставки Смолія

Національний банк України

Рада Національного банку України відмовилася призначити Олега Чурія заступником голови Нацбанку на новий термін. Відповідне рішення ухвалили на позачерговому засіданні Ради 6 липня.

Про це повідомив голова Ради НБУ Богдан Данилишин в Facebook.

Подання щодо призначення Чурія робив ще Яків Смолій, якого Верховна Рада звільнила з посади глави Нацбанку 3 липня.

«Рада утрималася від призначення Чурія Олега Євгенійовича на посаду заступника голови Національного банку України», — написав Данилишин.

Семирічний термін повноважень Чурія спливає 10 липня. Згідно із законом про Нацбанк, Чурій може продовжувати працювати до вступу на цю посаду його наступника.

30 червня Рада не захотіла продовжити контракт Чурія. Питання навіть не внесли до порядку денного. Імовірно, це була одна з причин, чому Яків Смолій подав у відставку. Зокрема, Смолій заявляв про тиск з боку «окремих членів ради»: «Безпідставна відмова винести дану кандидатуру [заступника голови НБУ Чурія] на голосування може вказувати на політичну вмотивованість окремих членів Ради НБУ, які не підтримали цю пропозицію».

  • 1 липня голова НБУ Яків Смолій написав заяву про відставку. Причиною він указав «систематичний політичний тиск».
  • В Офісі президента заявили, що незалежність Нацбанку залишається пріоритетом для влади. 2 липня президент Володимир Зеленський зареєстрував проєкт постанови про звільнення Якова Смолія з посади глави Національного банку України.
  • У «Слузі народу» повідомили, що одним із кандидатів на посаду нового очільника Нацбанку є голова правління Укргазбанку Кирило Шевченко.
  • Смолій розповів, що протягом останнього року на нарадах за участю нардепів, представників Кабінету міністрів, прем’єр-міністра, президента неодноразово в бік Нацбанку звучали заклики «залити економіку грішми, скасувати базисні принципи регулювання банківської системи, встановити курс, щоб експортерам було краще, встановити інфляцію 11% і курс 30, бо такі параметри закладені в державний бюджет».
  • Тимчасово виконувати обов’язки глави Національного банку України до призначення нового керівника буде заступник голови Катерина Рожкова.