Виконувачкою обов’язків глави Нацбанку буде Катерина Рожкова. Вона вже окреслила «червоні лінії»

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Виконувачкою обов’язків глави Нацбанку буде Катерина Рожкова. Вона вже окреслила «червоні лінії»

National Bank Of Ukraine / Flickr

Тимчасово виконувати обов’язки глави Національного банку України до призначення нового керівника буде заступник голови Катерина Рожкова.

Про це вона повідомила на брифінгу.

Рожкова наголосила, що попри відставку Якова Смолія у Нацбанку продовжать працювати всі його заступники. Вона закликала уряд до ефективної співпраці з банком банку і окреслила «червоні лінії».

«Для нашої команди червоними лініями будуть ті, які окреслив голова [Яків Смолій]. Перше — це незалежність Національного банку як інституції, це право НБУ ухвалювати рішення незалежно від політичних вподобань або побажань, а тільки з метою забезпечення макрофінансової стабільності. А також це недопустимість включення друкарського станка. Це недопустимість повернення збанкрутілих банків колишнім власникам. Це недопустимість адміністративного втручання в ринкові відносини», — наголосила Рожкова.

  • 1 липня голова НБУ Яків Смолій написав заяву про відставку. Причиною він указав «систематичний політичний тиск».
  • В Офісі президента заявили, що незалежність Нацбанку залишається пріоритетом для влади. 2 липня президент Володимир Зеленський зареєстрував проєкт постанови про звільнення Якова Смолія з посади глави Національного банку України.
  • У «Слузі народу» повідомили, що одним із кандидатів на посаду нового очільника Нацбанку є голова правління Укргазбанку Кирило Шевченко.
  • У пʼятницю, 3 липня, Верховна Рада звільнила Смолія.
  • Смолій розповів, що протягом останнього року на нарадах за участю нардепів, представників Кабінету міністрів, прем’єр-міністра, президента неодноразово в бік Нацбанку звучали заклики «залити економіку грішми, скасувати базисні принципи регулювання банківської системи, встановити курс, щоб експортерам було краще, встановити інфляцію 11% і курс 30, бо такі параметри закладені в державний бюджет».