В Гонконгу затримують протестувальників з банерами за незалежність. Місто відзначає річницю передачі Китаю зіткненнями з поліцією

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:

Гонконг знову протестує через новий «Закон про національну безпеку», який сьогодні набув чинності. Лояльна до режиму поліція міста розпорошує водометами та перцевим газом чергові багатотисячні протести й затримує людей, які тримають прапори з написами «Незалежний Гонконг».

Про це повідомляє Reuters.

Сьогодні тисячі гонконгців зібрались на щорічну демонстрацію з нагоди 23-ї річниці передачі колишньої британської колонії під владу Пекіну. Поліція розганяє людей та попереджає про порушення нового закону, за яким протестувальників можуть визначити як іноземних агентів або терористів.

«Це поліцейське попередження. Ви демонструєте прапори та банери, вигукуєте гасла і поводитесь із намірами розколу чи підривної діяльності, які можуть становити злочини відповідно до закону про національну безпеку», — йдеться на великому банері, який несла поліція.

Протестувальники заявляють, що хоч і бояться пожиттєвого ув’язнення згідно з новим законом, який може розцінити їхню активність як сепаратизм, тероризм, іноземну змову тощо, але не можуть не проявити свого невдоволення фактичним руйнуванням принципу «одна країна, дві системи», за яким Гонконг увійшов до складу Китаю.

«Вперше в історії Гонконгу мешканців попереджають, що за прапори, банери, гасла та поведінку на демонстраціях і протестах вони можуть бути покарані через звинувачення у «розкольництві» чи «підриві державної влади» згідно з «Законом про національну безпеку», який ухвалили в Китаї», — написав у Twitter Джошуа Вонг, один з лідерів протестного руху.

Тим часом учасники протестів почали розбирати бруківку з вулиць міста для бійок з правоохоронцями.

Поліція вже заарештувала одного з протестувальників за прапор з написом «Незалежний Гонконг», який новий закон визначає як сепаратизм. Всього поліція повідомляє про близько 30 арештів.