«Крым.Реалии»: Сімʼя Медведчука володіє у Криму бізнесом, який з’явився там вже після російської анексії

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
«Крым.Реалии»: Сімʼя Медведчука володіє у Криму бізнесом, який з’явився там вже після російської анексії

Пресслужба президента російської федерації

Сімʼя кума президента Росії — народного депутата, одного з лідерів партії «Опозиційна платформа — За життя» Віктора Медведчука володіє в Криму бізнесом, який зʼявився там вже після російської анексії.

Про це йдеться в матеріал «Крым.Реалии».

У дружини Медведчука — колишньої телеведучої центральних каналів Оксани Марченко — у Кримі дві фірми «Таврія-інвест» і «Фірма УкрСнаб». За даними видання, в українському реєстрі юридичних осіб такі не значаться. З російських документів стало зрозуміло, що ці компанії були зареєстровані в Криму вже після того, як його де-факто стала контролювати Росія.

Фірма «Таврія-інвест», за даними російської федеральної податкової служби, була зареєстрована навесні 2015 року зі статутним капіталом в понад мільярд рублів. Основний профіль компанії — управління нерухомістю та будівництво.

«Таврія-інвест» щорічно несе мільйонні збитки, однак продовжує діяти. А у 2017 році «Таврія-інвест», відповідно до установчих документів, перенесла свій офіс з Гаспри до Москви.

Журналісти проєкту «Схеми: корупція в деталях» раніше помітили, що «Таврія-інвест» має одного і того ж директора — Інну Палій — з московською фірмою ТОВ «ІК «Таврія Північ», що належить кіпрським компаніям.

«Таврією-інвест», а через неї і «УкрСнаб» володіють три українські компанії, що знаходяться у власності Оксани Марченко і Віктора Медведчука — «Інвестиційна компанія «Укркапітал», «Інвестиційна компанія «Терра-інвест» і «Інвестиційна компанія «Спорт-тур».

Ці компанії, за винятком «Спорт-туру», зареєстровані в Києві за однією адресою з офісом «Опозиційної платформи — За життя» по вулиці Великій Васильківській.

«Крым.Реалии» також з’ясували, що кілька років тому компанія «Укркапітал» (власник кримської «Таврії-інвест») мала намір побудувати в Криму 18-поверховий готель з реакційно-оздоровчим комплексом.

Медведчук задекларував фрагмент Біблії Гутенберга 1455 року і згодом після прохань науковців показав його.