«Схеми»: Медведчук задекларував частку у телеканалах «1+1» та «2+2»

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
«Схеми»: Медведчук задекларував частку у телеканалах «1+1» та «2+2»

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Голова політичної ради партії «Опозиційна платформа — За життя» і кум президента Росії Путіна Віктор Медведчук вказав у своїй майновій декларації за 2019 рік компанію, яка фігурує у структурі власності ТОВ «Телерадіокомпанія «Студія 1+1». Про це йдеться у розслідуванні «Схем».

Відповідно до декларації, його дружина телеведуча Оксана Марченко — кінцева власниця компанії Bolvik Ventures Ltd із Британських Віргінських островів. Ця фірма через ланцюжок інших компаній має у власності 24,66% у ТОВ «Телерадіокомпанія «Студія 1+1», — йдеться у повідомленні про структуру власності на сайті каналу «1+1» . У цьому ж повідомленні вказано, що компанію контролює лише бізнесмен Ігор Суркіс, але немає даних про причетність до неї Віктора Медведчука.

Так само кіпрська фірма, яку задекларував Медведчук, фігурує у структурі власності іншого телеканалу групи — «2+2» (ТОВ «Гравіс-Кіно»). Через низку компаній, вона контролює частку розміром 24,51%. На офіційному сайті телеканалу «2+2» вказано, що компанію Bolvik Ventures LTD контролює лише бізнесмен Ігор Суркіс, але немає даних про причетність до неї Віктора Медведчука.

Журналістам «Схем» не вдалось звʼязатись з Ігорем Суркісом.

Зазначимо, що телеканали «1+1» та «2+2» входять до групи «1+1 media».

Під час телефонної розмови великий співвласник каналу Ігор Коломойський зазначив, що інформація про частку родини Медведчуків у структурі «Студії 1+1» для нього новина.

Пресслужба «1+1» у коментарі «Детектор Медіа» заявила, що наразі не можуть коментувати інформацію, оскільки для них це також новина.

«Юристи медіагрупи направили відповідні запити до компаній, які входять до структури власності телеканалу, й очікуємо на відповідь», — додали у компанії.

У 2019 році Медведчук заявляв, що його дружина є лише номінальною власницею бізнесу, а справжнім власником та керівником є він.

  • Раніше науковці помітили в декларації Медведчука фрагмент Біблії Гутенберга та сподіваються, що він покаже хоча б фото.