Медведчук задекларував фрагмент Біблії Гутенберга. Науковці сподіваються, що він покаже хоча б фото

Автор:
Катя Мещерякова
Дата:
Медведчук задекларував фрагмент Біблії Гутенберга. Науковці сподіваються, що він покаже хоча б фото

Wikimedia

Науковці помітили, що в декларації депутата від «Опозиційної платформи — За життя» Віктора Медведчука є фрагмент Біблії Гутенберга 1455 року.

Про це пише Deutsche Welle.

«Будь-який інший стародрук [...], можливо, так і загубився би в довжелезному переліку елітного одягу й годинників, дизайнерських прикрас і аксесуарів, творів живопису й антикваріату. Але не фрагмент першої в історії людства друкованої книги», — сказав професор Штефан Фюссель, керівник Інституту світової літератури і друкованих медіа при університеті імені Гутенберга у Майнці.

Він уточнив, що одна сторінка Біблії Гутенберга сьогодні коштує дорожче, ніж будь-який із 18 автомобілів українського депутата.

Справа в тому, що кожна з виданих Гутенбергом книг — унікальна, тобто, вивчення кожного знайденого фрагменту має надзвичайну цінність для науки. Частина фрагментів Біблії Гутенберга міститься в бібліотеках, частина — у приватних колекціях. Який саме в Медведчука — невідомо.

Профессор Фюссель сподівається, що депутат оприлюднить інформацію про свій фрагмент Біблії Гутенберга, а також надасть фото міжнародним дослідникам, аби вони могли ідентифікувати, до якої саме книги належить цей фрагмент.