«Схеми»: Медведчук навесні 16 разів літав на Закарпаття приватним літаком, коли через карантин польоти були заборонені

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Народний депутат, один з лідерів партії «Опозиційна платформа — За життя» Віктор Медведчук 16 разів під час карантину літав до свого будинку на Закарпатті, коли польоти в Україні були заборонені.

Про це йдеться у розслідуванні «Схем».

За період з 18 березня до 7 травня літак Медведчука виконав 16 рейсів за маршрутом Київ — Ужгород — Київ. У половини з них позначена мета — «перевезення народного депутата», в іншої — «переліт без завантаження».

Літав Медведчук до свого будинку у селищі Жденієво в Карпатах, що офіційно належить одній із фірм, якою володіє його дружина Оксана Марченко. До Києва Медведчук прилітав напередодні позачергових засідань парламенту.

«Дозволи я отримував у зв’язку з тим, що я приїжджав на позачергові пленарні засідання. Ці дозволи брала компанія, яка обслуговує. Це не не мій літак, це літак, який я орендую. А єдиний він був тому, що була необхідність відвідувати позачергові пленарні засідання», — пояснив Медведчук.

В аеропорту «Ужгород» повідомили, що приймали літак Медведчука, тому що він мав відповідний дозвіл від Державіаслужби. В аеропорту «Київ» теж підтвердили цю інформацію.

«Ми не даємо дозволи на переліт конкретних фізичних осіб. Ми давали дозволи на перельоти повітряних суден. Я не відслідковую, на якому літаку літають якісь фізичні особи», — прокоментував надання дозволів Медведчуку тимчасовий виконувач обовʼязків першого заступника голови Державіаслужби Сергій Коршук.

  • Голова політради партії «Опозиційна платформа — За життя» Віктор Медведчук і бізнесмен Ігор Коломойський мають тісні бізнес-звʼязки у металургії, енергетиці та логістиці нафтопродуктів. Через офшорні компанії, якими володіє дружина лідера ОПзЖ Оксана Марченко, Медведчук повʼязаний з підприємствами, частки в яких має Коломойський.
  • Напередодні журналісти проєкту «Схеми: корупція в деталях» оприлюднили інформацію, що Медведчук зазначив у своїй майнової декларації за 2019 рік компанію, яка фігурує у структурі власності «Телерадіокомпанії «Студія 1+1» , «2+2» і «ТЕТ».