Конгресмени запропонували розширити санкції проти Росії, відключити її від SWIFT і покарати Медведчука

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Конгресмени запропонували розширити санкції проти Росії, відключити її від SWIFT і покарати Медведчука

Michael Parulava / Unsplash

Група конгресменів розробила нову стратегію збереження світового лідерства США та поводження з державами, які вважаються головною загрозою для американського благополуччя — Росією, Китаєм та Іраном. Зокрема, консервативні республіканці пропонують посилити санкції проти Кремля, відключити країну від платіжної системи SWIFT, а також згадують Віктора Медведчука і його медіа-імперію.

Документ опублікований на сайті консервативної групи конгресменів Republican Study Committee.

Стратегія згадує адміністрацію колишнього президента Барака Обами та слабкість його дій стосовно Росії, яка окупувала українські Крим і Донбас, постаючи як нова загроза демократії в світі.

«Росія агресивно ствердилася як глобальна сила з очевидним наміром підірвати міжнародний порядок, який очолюють США. Під керівництвом диктатора і колишнього агента КДБ Володимиа Путіна, кремлівські цілі полягають у посиленні авторитаризму вдома і за кордоном», — йдеться в тексті стратегії.

На думку конгресменів, російський режим погрожує сусіднім демократіям і планує зруйнувати західні. Стратегія згадує анексію Криму, дезінформацію, направлену на США, використання хімічної зброї та співпрацю з Іраном і Хезболлою в Сирії, підтримку Талібану в Афганістані тощо.

З огляду на ці дії вкотре пропонується відключити Росію її від платіжної системи SWIFT. Республіканські стратеги планують запровадити санкції проти керівництва SWIFT, якщо та не погодиться виключити Росію зі списку країн обслуговування.

«Санкції ефективно відріжуть російський бізнес від глобальної фінансової системи, оскільки більшість міжнародних платежів проходять через SWIFT. Це також ускладнить обробку доларових платежів з США за нафту російським нафтовидобувним компаніям», — пояснюють конгресмени.

Крім цього, уряду США пропонується проводити регулярні «фінансові навчання», які, за аналогією військових навчань, мають відточити інструменти заморожування або конфіскації російських рахунків.

Також стратегія передбачає поширення на керівників дезінформаційних кампаній Кремля, які працюють у Росії та за кордоном, маючи на увазі зокрема й українського олігарха Віктора Медведчука.

«Поточні санкції суттєво не торкнулися свояків Путіна за кордоном, які підривали суверенітет пострадянських країн… Віктор Медведчук — проросійський олігарх і повірений в Україні, який використовував свою медіа-імперію для активної допомоги зусиллям Росії з поширення шкідливої дезінформації», — йдеться в документі.

Конгресмени вважають умовою зняття санкцій з Росії в тому числі виконання нею Мінських домовленостей, відкликання російський військ з території України і повний контроль українського уряду над своїми кордонами.

Стратегія групи конгресменів не є правовим документом — це декларація намірів, у відповідності до яких законотворці можуть розробляти законопроєкти та постанови.